СВЯЩЕНСТВО ЖІНОК, ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ ЦЕРКВИ. НОВІ ОБГОВОРЕННЯ НА СИНОДІ ПРО СИНОДАЛЬНІСТЬ

Синод про Синодальність увійшов у ключову фазу. У п’ятницю Генеральний релятор Синоду кардинал Жан-Клод Оллеріш запропонував зосередитися на таких питаннях, як роль жінки в Церкві, ієрархії та участь звичайних віруючих у прийнятті рішень.

Кардинал заохотив зібраних уважно подумати над цими темами. Він зазначив, що жінки є рівноправними членами Церкви, що випливає із таїнства хрещення. Кардинал Оллеріш запитав, як жінки можуть відчувати себе інтегральною частиною Церкви. “Чи розуміємо ми, чоловіки, різноманітність і багатство харизм, які Святий Дух дав жінкам? А може, наші дії залежать від нашої попередньої освіти, сімейного виховання, досвіду, забобонів і стереотипів нашої культури?”, – запитав він. А також вказав на необхідність чоловікам та жінкам нести спільну відповідальність, отриману під час хрещення, за місію Церкви.

Далі ієрарх говорив про роль простих вірних. Він вказав, що єпископи повинні подумати, справді чи вони готові прийняти мирян-католиків. Усі охрещені мають право брати участь, – дещо загадково сказав кардинал. Кардинал також закликав єпископів стримано та чутливо ставитися до послідовників інших релігій. Насамкінець він наголосив, що вказані теми ще не мають отримати відповіді; час для цього – до осені 2024 року, коли знову збереться Синод у Римі.

У минулому кард. Жан-Клод Оллеріш підтримував, серед іншого, висвячення жінок на священників і скасування принципу обов’язкового целібату для священників. Знаючи його погляди, Франциск призначив його генеральним релятором Синоду про Синодальність – особою, яка має остаточну відповідальність за форму синодального документа.

Джерело: catholicnews.org.ua