З приємністю і не без духовної користі

Ось уже впродовж двох десятків років отець Василь Ковпак, СБССЙ невтомно дбає про оздоровлення, фізичний та духовний відпочинок молоді рясненської парафії у Карпатах. Ще з початку 90-х, коли наша Церква вийшла з підпілля, о. Василь організовує табори для хлопців та дівчат у горах. Відколи постало Братство Св. Йосафата та кількість традиційних парафій почала зростати, у ці табори приїжджає молодь з усієї Яворівщини. І так виховується вже друге покоління традиціоналістів, яке свій літній відпочинок проводить серед церковної молодіжної спільноти. Незалежно від того, де зупиняються відпочивальники: у наметах чи на туристичній базі, незмінними завжди є щоденна Свята Літургія, реколекційні науки, вервиці, спільні молитви, Хресна дорога карпатськими полонинами... Крім того, звичайно ж, відпочинок на річці, забави, ватра і пісні: церковні та народні. У такому дусі Братство Св. Йосафата на чолі з Настоятелем виховує українську католицьку молодь, прищеплюючи їй любов до Бога, Церкви та рідного краю.

Цьогоріч, із 17 по 22 липня, вже побували у Карпатах хлопці з традиційних парафій Львівщини. Більшість часу з ними провів Настоятель Братства Св. Йосафата о. Василь Ковпак. Під час чотирьох наук отця Василя під загальною назвою «Вартість людського життя» юнаки розважали про ціль життя, яке є неустанною духовною боротьбою, та про те, що вартість життя не залежить від його тривалості, а найперше від якості.

Один з учасників табору люб’язно зголосився розповісти читачам нашого сайта про розпорядок цьогорічних канікул у Карпатах:

«У суботу, 17 липня, приїхали на базу «Трембіта», що біля Славська. Під керівництвом о. Андрія Британа, СБССЙ розташувалися в помешканнях та заготували дрова на неділю. Увечері учасники табору взяли участь у Св. Літургії та молилися на вервиці. Після вечері, яку приготували сестри-монахині, охочі зібралися, з дозволу о. Андрія, посидіти біля вогнища та поспівати пісень.

У неділю вранці була Св. Літургія. Потім о. Андрій повернувся до Львова, де на нього чекали інші обов’язки, а з нами залишилися о.-д. Павло Конарський, СБССЙ та брати-семінаристи. Протягом дня можна було поплавати в річці, пограти у футбол та волейбол. Після вечері хлопці слухали науку о.-д. Павла про значення покірного прийняття волі Божої в нашому житті та правильне використання середників, які Бог дає нам для спасіння нашої душі.

Понеділок почався з фіззарядки, що складалася з вправ та бігу. Після ранкової молитви та сніданку був вільний час для ігор та відпочинку на річці. Після вечері брати-семінаристи організували вікторину, де присутні, поділені на дві команди, почергово відповідали на запитання релігійного та історичного змісту.

У вівторок фіззарядку очолив Настоятель Братства о. Василь Ковпак. Після Служби Божої та сніданку о. Василь проводив науку на тему: «Вартість людського життя». Після науки, з дозволу о. Василя, можна було піти чи поїхати на екскурсії у Славське, Волосянку чи на гору Маківку до Пантеону слави Українських січових стрільців. Після вечері було продовження наук.

Середа. Зарядка, сніданок, Служба Божа, продовження наук. Після наук частина молоді поїхала в с. Волосянка на екскурсію гірськолижними трасами туристичного комплексу «Захар Беркут». Ті, що залишилися в таборі, могли грати в спортивні ігри та відпочивати на річці. Після вечері та науки молодь зібралася біля ватри, щоб поспівати патріотичних пісень під супровід гітари.

Четвер. Зарядка, молитва, сніданок, прибирання помешкань, збори в дорогу. Перед від’їздом усі зібралися на спільну молитву, щоб подякувати Господові Богу за щасливий відпочинок та отримати благословення на дорогу додому. У поїзді ми співали патріотичних та релігійних пісень, частина пасажирів співали разом з нами та підтримували оплесками».

Від імені Адміністрації сайта зичимо священикам Братства витривалості у вірі, сил і здоров’я, щоб невтомно продовжувати працю з дітьми і молоддю, які є майбутністю нашого народу, його завтрашніми провідниками. У секуляризованому світі, коли родини і школи часто занедбують релігійне виховання молоді, Церква повинна брати на себе цю місію і провадити цвіт нації Божими дорогами. А українській молоді зичимо бути вірними двом ідеалам – Богові та Батьківщині, тобто своїм релігійним переконанням та національно-патріотичним гаслам.