Свято Божого Тіла на традиційних парафіях УГКЦ

І дорослі, і діти на традиційних греко-католицьких парафіях з нетерпінням чекають свята Божого Тіла. Празник Пресвятої Євхаристії у нас відзначають особливо урочисто. Зберігаючи всі традиції, Братство св. Йосафата разом з вірними заздалегідь готуються до святкування. Якнайкраще дбають про вбирання чотирьох престолів, до яких відбудуться на кожній парафії Євхаристійні процесії. Така підготовка безумовно сприяє вихованню на парафії духу спільної праці, духу жертви для справ духовних. Адже щороку тематика таких престолів змінюється, є престоли Пресвятої Євхаристії, Христового Серця, Божого Милосердя, Непорочного Серця Матері Божої, Дитятка Ісуса, Апостолів Петра і Павла, Пресвятої Тройці... Священики допомагають вірним ідеями щодо образів, а парафіяни зодягають престоли у багаті квіткові композиції, вишиття й інші прикраси.

Окремо слід сказати, як готуються діти. Ті, хто приступає цього року до Першого Святого Причастя, складають іспит на знання катехизму, запрошують на урочисту Святу Літургію своїх родичів, хресних батьків, усі разом приступають до Святої Тайни Сповіді; дівчатка збирають зілля, квіти, щоб сипати їх перед Святими Тайнами, батьки цих діток відповідають за прикрашання головного престолу, біля якого відправиться урочиста відпустова Свята Літургія.

На Службі Божій діти поновлюють обітниці, дані на Святому Хрещенні через хресних батьків, відрікаються диявола і всіх його діл. Побожно, так як вчили сестри-монахині на уроках катехизи, приступають до свого Першого Святого Причастя, разом з ними Євхаристійного Ісуса до свого серця приймають найближча родина та хресні батьки.

Після закінчення Святої Літургії розпочинається Євхаристійна процесія. У процесії попереду йдуть хлопці зі свічками, дівчата в білих сукнях та віночках, із лілеями та кошичками з квітами. Усі разом голосно проказують: "Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот". Біля кожного престолу священики читають Євангеліє про установлення Тайни Пресвятої Євхаристії, співають частину Суплікації та моляться в різних наміреннях. А також священик благословляє присутніх Святими Тайнами. З піснями до Євхаристійного Ісуса вірні переходять від престолу до престолу, благаючи благословення для дітей і родин, парафії, народу й усього світу.

Така врочиста Євхаристійна процесія триває кілька годин, погода зазвичай тепла, так що ніхто не спішить додому, добрий настрій усіх присутніх випливає з особливо тісного спілкування з Ісусом, утаєним у Найсвятіших Тайнах. Навіть діти, які втомлюються швидше, в цей день радо спішать до церкви, на процесію, а потім знову до церкви, щоб посвятити віночки.

Так урочисто й шанобливо відзначати день Пресвятої Євхаристії - це давній греко-католицький звичай. Важливо те, що він нам вказує на найголовніше в нашій вірі - Живого Бога, присутнього в кивоті під видами хліба й вина. Під час урочистостей з нагоди свята Божого Тіла ми захоплюємося не красою престолів чи пісень, не кількістю присутніх на процесіях, а тим, наскільки простим і близьким є наш Бог до кожної людини. "Добра Він має много, Роздати б їх бажав. Нема нема нікого, Ісус засумував" - співаємо в одній з пісень. Власне, для того щоб Ісус не був опущений і забутий, винагороджуємо за зневаги, завдані Його Найсвятішому Серцю, у Святому Причасті, вшановуємо Його, присутнього в Найсвятіших Тайнах, зокрема тоді, коли так урочисто обходимо свято Божого Тіла.

Читайте також:

Алабін П. Самбір. Свято Божого Тіла. 1849 рік (Враження російського офіцера). - Дзвін з Фатіми. - трав.-черв. 2011 р. - №3 (56).