Духовенство і вірні Святої Традиції УГКЦ приймають П’ятикратний Параман

о. Мирон Гнип з П'ятикратним Параманом

о. Мирон Гнип з П'ятикратним Параманом

Духовенство і вірні приймають П'ятикратний Параман

Духовенство і вірні приймають П'ятикратний Параман

Сестри-монахині з П'ятикратним Параманом

Сестри-монахині з П'ятикратним Параманом

Щороку, в день празника Матері Божої Параманної (16 липня) вірні Святої Традиції пішки ідуть до Духовного центру "Українська Фатіма", що у с. Рокитне Яворівського району на Львівщині. Там відправляються Параманні Часи та Свята Божественна Літургія, охочі приймають Кармелітанський Параман. На всіх традиційних парафіях є Параманні Братства, Братство Св. Йосафата завжди заохочує вірних приймати Параман, щоб користати з численних ласк, які зсилає Пречиста Діва Марія Своїм улюбленим дітям, одягненим у Її шату. Особи, що вже носять параман, є найкращими свідками могутнього заступництва та опіки Марії над Її почитателями.

16 липня 2011 р. Б. увесь католицький світ відзначав 760-ту річницю об'явлення Матері Божої святому Симонові Стоку на горі Кармель і подання світові Кармелітанського Параману - одного з найбільших середників заступництва і спасіння. З цієї нагоди та з метою поширення культу Матері Божої Братство Св. Свящмуч. Йосафата підготувало до друку Набоженство до Параманної Матері Божої та започаткувало прийняття і носіння двох інших Параманів, крім Кармелітанського, - П'ятикратного та Зеленого. Обряд накладання П'ятикратного Параману вперше відбувся 16 липня цього року на урочистості в Рокитному. Поки сестри-монахині ЧСВВ Провінції Божого Милосердя співали Часи до Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії, о. Андрій Коваль, СБССЙ накладав П'ятикратні Парамани, серед охочих його прийняти були присутні священики Братства, сестри-монахині, семінаристи та вірні.

П'ятикратний Параман

Великий духовний учитель св. Альфонс Ліґуорі за життя сам носив усі знані на той час Парамани, і йому спала думка: не потрібно впроваджувати ще одного Параману, спеціального для Чину Редемптористів, засновником якого він був, а досить поєднати декілька вже існуючих Параманів, і в такий спосіб зробити доступними вірним всі незлічені скарби заслуг кількох чинів. З його ініціативи був впроваджений і через Апостольську Столицю затверджений так званий "П'ятикратний Параман". П'ятикратний Параман - це п'ять Параманів разом, з'єднаних червоним шнурочком. Він має спеціальну молитву посвячення і накладання. Той, хто носить П'ятикратний Параман і виконує приписані зобов'язання, бере участь в усіх заслугах тих Чинів, яких стосується кожен Параман, а також доступає всіх ласк, привілеїв і відпустів, що випливають з носіння цих Параманів, але мусить виконувати обов'язки, приписані кожному Параману. П'ятикратний Параман включає в себе такі Парамани:

1) Параман Святої Тройці (білий) Чину тринітаріїв.

2) Параман Семиболісної ПДМ (чорний) Чину сервітів.

3) Параман Непорочного Зачаття ПДМ (голубий) Чину театинів.

4) Параман Страстей Господніх (червоний) Чину сестер-шариток і лазаристів.

5) Параман НМБ з гори Кармель (коричневий) Чину кармелітів.

Щоденні обов'язки П'ятикратного Параману

Від Кармелітанського Параману:

1) Вдень і вночі носити на собі Святий Параман.

2) Відмовляти загальну вервицю (з 5 таїнствами).

3) Зберігати відповідно до свого стану чистоту душі і тіла.

4) Старатися хоч раз на місяць у першу суботу місяця приступати до Св. Сповіді і Св. Причастя.

5) Стримуватися в середу і суботу від м'ясних страв для отримання суботнього привілею.

Від Параману Святої Тройці:

6) 3 "Отче наш", 3 "Богородице Діво" і 3 "Слава Отцу" на честь Пресвятої Тройці.

7) Молитва "Радуйся, Царице" - за невільників.

Від Параману Непорочного Зачаття:

8) 3 "Богородице Діво" - за навернення грішників і за душі в чистилищі.

Від Параману Семиболісної Матері Божої:

9) 7 "Богородице Діво" на честь 7 мечів болю Матері Божої або розважати один з них (відмовляючи в той час 7 "Богородице Діво", як на вервиці).

Від Параману Страстей Господніх:

10) Для отримання часткового відпусту відмовити 5 разів "Отче наш", "Богородице Діво" і "Слава Отцу", під час цих молитов розважати Страсті Господні*.

Крім цього, в міру можливостей той, хто носить П'ятикратний Параман, має почитати Пресвяту Тройцю, Непорочне Зачаття Пречистої Діви Марії (наприклад, урочисто святкувати ці свята, старатися в ці дні приймати Св. Причастя, відбувати дев'ятниці), розважати терпіння і болі Ісуса Христа і Матері Божої (наприклад, відмовляти Святу годину, Хресну дорогу, вервиці до Ран Христових, Семиболісної Матері Божої тощо), поширювати їхній культ, особливо старатися про поширення і заохочувати до прийняття Св. Параману (принаймні Кармелітанського).

Хто носить Параман, хай принаймні зранку або перед сном поцілує його і промовить стрілистий акт до Ісуса і Марії.

*Ці обов'язки не зобов'язують під жодним гріхом, хто їх не виконує, не отримує ту чи іншу ласку чи заслугу з Параманів, але той, хто бажає приймати П'ятикратний Параман, хай це все виконує і цим не нехтує, інакше для чого ж тоді його брав.

Історія та обов'язки П'ятикратного Параману наведені за виданням: Набоженство до Параманної Матері Божої / Упор. о. Андрій Коваль, СБССЙ. - Львів, 2011. - 308 с. - С. 69-72.