ДЕВ’ЯТНИЦЯ ДО СВЯТИТЕЛЯ МИКОЛАЯ

Св. Миколай

Св. Миколай

Родина (разом батьки і діти), зібрана грудневого вечора, готується до зустрічі Чудотворця Миколая. В кожній сім'ї є свої проблеми, переживання, радості, випробування, нестатки. Хтось хворіє, хтось далеко на чужині на заробітках, молода мама ходить у блаженному стані і очікує народження дитини. Дітям чи онукам дається важко наука, хтось має хрест, який не має сил нести, опускає руки, а можливо, і нарікає на свою долю, своє життя. Вся родина може брати одне намірення, за кого жертвує цю дев'ятницю, або кожен член родини своє окреме намірення. Сім'я збирається в місці, де є родинний престіл, якщо немає такого духовного куточка в родині, тоді можна застелити обрус на стіл, засвітити свічку, поставити хрестик чи образок Святителя Миколая і відмовляти приписані молитви. Якщо є маленькі діти, яким важко клячати чи стояти, то можна сісти і уважно з поясненнями читати дітям про життя і чуда Святителя Миколая.

Перед читанням потрібно осінити себе знаком святого хреста, тобто перехреститися і помолитися до Святого Духа. Скінчивши читати на даний день життєпис Святителя Миколая, родина клякає на спільну молитву. Можна помолитися "Отче наш" і "Богородице Діво", "Слава Отцу" чи перечитати один ірмос і кондак з Акафіста до Святителя Миколая, чи одну із молитов яку подаємо в нашому набоженстві. Батькам потрібно добре обдумати, як гарно прикрасити цю дев'ятницю в родинному гроні, щоб дітям було цікаво і вони відчули смак молитви і знову захотіли таких родинних набоженств. Мусимо пам'ятати і бути дуже обережними, щоб наші молитви не мали виключно матеріального змісту. Завжди цінності духовні мають переважати над матеріальними.

Знаємо, що в сім'ї є різні проблеми. Наприклад, хтось у родині вже роками не приступає до Святої Сповіді, не ходить у неділі і свята до церкви на Божественну Святу Літургію. Хтось із членів родини перебуває в тяжкому гріху пияцтва чи наркоманії, хтось вживає непристойні слова або зневажливо ставиться до батьків. Можливо, хтось із членів родини є невіруючим або пішов в секту - маємо просити за його навернення і опам'ятання. Насамперед, маємо показати, що переживаємо про нашу безсмертну душу і про вічне її спасіння, а вже на другому плані - наші земні, матеріальні проблеми.

Треба вміти защепити в серці дитини, закласти в ньому фундамент милосердя і любові до ближнього. Навіть знайти особистий приклад (бо наочний приклад найкраще будує і викликає в нашому серці милосердя і співчуття), з тієї місцевості, де ви проживаєте. Хтось є хворий, каліка, має фізичні чи психологічні вади. Слід обов'язково згадати про таких людей. Якщо особисто ви не маєте можливості їм допомогти, то принаймні треба за них пам'ятати в своїх молитвах і просити Чудотворця Миколая, щоб не забув про них і їм послав людей, які б стали їм у пригоді. Також дуже важливо вміти направити серце і розум дитини до джерела всякого добра і милосердя, яким є наш Господь Ісус Христос і Божі Угодники в небі. Навчити дитину молитися і довіряти Господу Богу - нелегко в нинішньому секуляризованому, безбожному світі, але без цієї науки не можемо будувати духовного життя.

Родина має усвідомити собі, як старші, так і діти, що замало сьогодні молитися кожен про себе і за себе, Спаситель від нас вимагає чогось більшого. Маємо довіряти Його Слову, а Христос сказав: "Істинно кажу вам ще раз: коли двоє з вас згодиться на землі просити що б там не було, воно буде дано їм Моїм Отцем Небесним; бо де двоє або троє зібрані в Моє ім'я, там Я серед них" (Мт. 18, 19-20). Так закладається фундамент християнської родини, яка не тільки іде в неділю і свята до храму на молитву, а також її господа є домом молитви.

Буду молитися у вашому наміренні, щоб ви зробили цей перший крок у ваших родинах, відбули дев'ятницю до Святителя Миколая - Великого Чудотворця. Відкиньте всякі сумніви і страх, бо це диявол вам його навіває, не кажіть, що ви не можете і не вмієте, що вас не зрозуміють ваші рідні, які, можливо, далекі від Бога і Церкви. Вам обов'язково вдасться, ви будете дуже щасливі, коли прийде свято Миколая, а ви відбули дев'ятницю до цього Великого Чудотворця. Святитель з високого неба поблагословить ваші бажання і мрії, принесе вам щось більше, як земний подарунок, він принесе великий презент від самого Господа Бога, якого так любив і був вірний йому на землі, а тепер оглядає ясність Його обличчя в Царстві Небесному. Скільки незліченних чуд отримали мешканці землі і отримують по сьогоднішній день вже 1700 років за його посередництвом і заступництвом. Святий Отець Миколай-Чудотворець не забув про нас, це ми так часто в нашому житті забуваємо про нього, а шукаємо собі різних Санта-Клаусів, Дідів Морозів і Снігуроньок. Повернімося до нього, і він надалі буде випрошувати в небі тих ласк і добродійств, які потрібні для наших родин і усього народу. Хай Господь Бог і Святитель Миколай - Великий Чудотворець нам всім поблагословить.