Четвертий день дев’ятниці. Подорож Святого Отця Миколая до Палестини

Подорож Святого Отця Миколая до Палестини

Подорож Святого Отця Миколая до Палестини

Коли єпископ Миколай, дядько Отця Миколая, повернувся з Палестини, Святитель просив, щоб він його відпустив, бо дуже бажає відвідати Святу Землю і поклонитися місцям, де ступала нога нашого Спасителя Ісуса Христа. Сівши на корабель, який прямував до Олександрії, Отець Миколай вирушив у подорож. Коли корабель наближався до Єгипту, отець Миколай сказав морякам, щоб були напоготові, бо збирається велика буря, хоча небо в той час було чисте і безхмарне. За деякий час небо вкрилося чорними хмарами, подув сильний вітер, корабель почало кидати в різні сторони, громи і блискавки були настільки страшні, що між народом зчинився великий переполох, шум, крик, плач...

Люди втратили будь-яку надію на порятунок. Моряки почали просити Отця Миколая, щоб молився до Господа, щоб стих вітер і знову настала спокійна погода. Отець Миколай впав на коліна, підніс очі і руки до неба і просив в Господа Бога о порятунок. Молитва Святителя була вислухана. Всі раділи і веселилися і дякували Господу Богу за спокій на морі.

Святий Отець Миколай у всьому наслідував нашого Спасителя Ісуса Христа. І, мабуть, тоді на морі Святитель пригадав собі євангельську подію: "Як Він увійшов до човна, слідом за Ним увійшли Його учні. Аж ось зірвалася на морі така велика буря, що хвилі заливали човен. Він спав. Ті кинулися до Нього, збудили Його і кажуть: - Рятуй, Господи, ми погибаємо! А Він до них каже: - Чого ви полохливі, маловіри? Тоді Він встав, погрозив вітрам і морю, і настала велика тиша. І здивувались люди й заговорили між собою: - Хто це такий, що і вітри, і море слухають Його? " (Мт. 8, 23-27).

На тому ж самому кораблі сталося ще одне чудо. Один з моряків, спускаючись вниз із щогли, посковзнувся, впав і вбився. Тіло його лежало посеред судна мертве. Знову великий смуток огорнув серця моряків. Ця сумна подія відбувалася на очах священика Миколая. Святитель Миколай став на колінах і почав заносити свої молитви до Господа Бога. Молодий чоловік за деякий час встав на ноги, немовби після сну. Всіх присутніх огорнув великий страх, а також вдячність до Отця Миколая за його щиру і ревну молитву. Сьогодні для багатьох людей ці великі речі видаються легендами або байкою. Але це не так. Це реальність, яку проповідував Христос-Спаситель і передав її Своїм учням: "Ідіть, проповідуйте, кажучи, що Царство Небесне - близько. Оздоровляйте недужих, воскрешайте мертвих, очищайте прокажених, бісів виганяйте" (Мт. 10, 7-8).

Корабель щасливо прибув до Олександрії в Єгипет, всі пасажири були вельми щасливі, що могли своїми очима бачити ті дивні речі, які відбувалися на судні за молитвами священика Миколая.

Моряки в порту почали займатися своїми справами, бо невдовзі мали продовжувати своє плавання. В портах завжди людно. Знаходяться люди з різних країн, околиць, зустрічаються різні культури, люди. Отець Миколай знав, що там багато людей чекають на його допомогу. Не помилився. Різні люди: когось обікрали, хтось у дорозі захворів, хтось загубив речі і не має за що доїхати до своєї країни. Там Отець Миколай побачив багато людей, які чекали на "чудо", тобто реальну допомогу. Але ніхто не мав часу для тих людей, кожен жив своїм життям, кожен поспішав, здоровий не звертав увагу на хворого, багатий - на бідного. Священик Миколай пішов до тих людей. Одним допоміг матеріально, інших потішив, когось пригорнув до свого люблячого серця, комусь обтер сльози розпачу і зневіри, над іншими помолився, і вони отримали ласку оздоровлення, ще з інших вигнав злого духа. Коли Святитель сів на корабель, люди його прощали з великим жалем, з сльозами на очах, просили молитися за них і за їхні родини.

Корабель щасливо доїхав до Святої Землі. Священик Миколай відвідав Єрусалим - місто, яке так тісно пов'язане з життям і смертю нашого Спасителя Ісуса Христа. Це був благословенний і святий час, про який так мріяв і якого так довго чекав Святитель Миколай. Звичайно, не обійшлося без духовних травм. Місто зазнало подвійного нападу і руїни за цісаря Тита, а потім за цісаря Андріана. Зруйнована святиня, до якої часто заходив Христос, молився в ній і проповідував, стала пусткою, не залишилося каменя на камені, як проповідував Спаситель. Погани старалися також знищити, засипати, зруйнувати всі місця пов'язані з життям Господа Ісуса.

Святитель Миколай, знаючи добре євангельську науку, старався в своєму серці відновити все те, що знав про життя Христа-Спасителя. Святитель Миколай кожен день проводив у глибокій молитві і задумі. Як говорить християнське передання, він вночі підійшов до однієї церкви, яка була закрита, впавши на коліна, так гаряче молився, що двері церковні самі відкрилися перед Святителем і він ввійшов до святині і в ній прославляв Господа Бога.

Після постів і довгих молитов священик Миколай вирішує залишитися в Палестині, знайти пустинне місце і там молитися і випрошувати в Господа ласк, яких потребує народ і Мати-Церква. Божа воля була іншою. Бог не бажав, щоб світильник світив десь у печері чи в пустелі, а щоб серед народу ніс світло і освітлював кожну душу, провадив народ до святого і побожного життя. Пізнавши Божу волю, священик Миколай в покорі серця змирився з нею і вирішив повертатися на свою батьківщину.

Він домовився з моряками, які мали довезти його на батьківщину, і вони дали свою згоду. Однак в дорозі Отець відчув з їхнього боку велику неприязнь, зневагу і злобу. Замість того, щоб плисти в Лікію, як було йому обіцяно, моряки поплили в протилежному напрямку за вітром. Побачивши це, Отець Миколай в покорі свого серця просив моряків змінити курс, але вони в своїй черствості і жорстокості навіть не хотіли спілкуватися з ним. Тоді Отець Миколай знову звернувся по допомогу до Господа Бога, і одразу зчинився надзвичайно сильний вітер, який повернув корабель у протилежному напрямку до Лікії.

Прибувши щасливо до Лікії і бажаючи віддалитися від суєти світу, Угодник Божий не вирушає в рідне місто Патари, а йде в Сіонську обитель, яку заснував його дядько єпископ Миколай. Дуже радо зустріла братія монастиря Отця Миколая, якого любила і поважала. Святитель бажав залишитися в цій обителі на всі дні свого земного життя.

Помолімося за ненароджених дітей в утробі матерів, яким загрожує вбивство, за дітей-інвалідів та дітей сиріт, за дітей невиліковно хворих, щоб суспільство ставилося до них з любов'ю і постійно оточувало їх опікою.

(Молитви, як першого дня дев'ятниці).