Божа воля – жити в мирі

Різдвяне привітання

«Слава во вишніх Богу й на землі мир людям його вподобання» (Лк. 2, 14)

Дитина Божа приносить людям потрійний мир: мир з Богом, з собою та з іншими людьми. Христос Спаситель приносить примирення Бога з людиною, і це довершує надолуженням за всі людські гріхи. Для того треба було, щоб Син Божий став людиною і взяв на себе всі людські гріхи. Коли ж людина не має гріха, тоді вона перебуває в мирі з Господом Богом. Бог говорить через пророка Ісаю: «Я вилікую його, буду його водити, дам йому знову мою повну втіху, йому та його зажуреним. Вчиню хвалу на їхніх устах: Мир, мир! – і тому, хто далеко й хто близько. Я його оздоровлю» (Іс. 57, 18–19).

Ісус приносить мир, щоб ми його мали в собі, а матимемо, коли опануємо своїми пристрастями. Ангели співають: «Мир людям його вподобання», бо Бог не може мати свого вподобання в тих, хто опанований гріхом і пристрастями. Христос говорить: «Не полишив Отець мене самого, бо Я постійно те чиню, що йому до вподоби» (Йо. 8, 29). Отак і в людині: Бог буде мати своє вподобання, коли вона в усьому узгодить свою волю з волею Божою. Бог бо нічого іншого не вимагає від нас, а лише того, щоб ми виконували Його волю. Тільки тоді матимемо справжній мир з Богом.

Христос приносить мир усім людям, бо хоче, щоб вони проживали між собою у згоді. Для цього слід усвідомити, що всі ми – діти Божі, діти одного Отця, між собою брати й сестри, що маємо Боже всиновлення та всі покликані до Небесного Царства. Доки люди цього не зрозуміють, доти не матимуть миру ані між собою, ані в собі, ані з Богом.

Цей Божий мир приносить щастя, любов, злагоду, взаємопорозуміння, радість у кожний куточок людського серця, родини й суспільства. Мир був найбільшим даром Дитини Божої, бо коли Ісус народжувався у Вифлеємі, на землі припинилися війни й панувала згода між народами.

У цей складний для нашого народу час бажаємо всім Божого миру, особливо там, де його бракує. А бракує його в людських серцях, родинах, де немає згоди й любові, у нашому народі, де немає єдності, і між народами, там, де тривають війни й зло. Хай Дитятко-Ісус і наша любов до Нього перемагає зло, вселяє надію щасливої любові й миру!

Тому просімо в цей час Різдва на кожній Св. Літургії разом зі священиком «о свишнім мирі, о мирі всего міра, і спасенії душ наших».

Божого благословення Дитятка-Ісуса, опіки Пречистої Діви Марії і св. Йосифа Обручника, багатих та щедрих Божих ласк у ці Різдвяні свята!

Христос ся раждає!