Благословення столу і спільна молитва в родині перед Великоднім сніданком

Як розуміти духовне значення великоднього сніданку? Слово Боже нам голосить, що після Христового Воскресіння із мертвих, коли апостоли після ловитви риби на Тиверіядському озері вийшли зі своїх човнів на берег і, мабуть, були вельми розчаровані тим, що нічого не вловили, то сам Христос приготував їм їжу: «бачать – жар розкладено, а на ньому риба й хліб. І мовить їм Ісус: «А принесіть тієї риби, що ви її тепер наловили». Пішов Симон Петро, витягнув на землю сіті, повні великої риби – сто п ‘ятдесят три! – і хоч стільки її було, сіті не перервалися. Мовить до них Ісус: «Ходіть-но снідати!» І ніхто з учнів не зважився Його питати: «Хто Ти?» – знали бо, що то Господь. Підходить тоді Ісус, бере хліб, роздає їм, а й рибу теж. Це втретє вже з’явивсь Ісус учням по тому, як з мертвих воскрес» (Йо. 21, 9-14).

Христос також сів до вечері разом з двома учнями, які йшли до Емауса, і утвердив їхні серця у вірі. Коли вони вернулися до Єрусалима, щоб розказати апостолам, що вони бачили Воскреслого Христа, для підтвердження розповіді учнів сам Воскреслий Ісус з’являється апостолам, які перебували в Сіонській горниці. Побачивши постать людини, апостоли зі страху подумали, що бачать духа, і щоб їх переконати, Христос до них промовив: «Чого стривожились? Чого ті сумніви постають у серцях ваших? Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я сам. Доторкніться до Мене та збагніть, що дух тіла й костей немає, як бачите, що Я їх маю». Сказавши це, Він показав їм руки й ноги. А як вони з радощів не йняли Йому ще віри й чудувались, Він сказав: «Чи маєте ви тут що їсти?» Вони подали Йому кусень печеної риби. Він узяв його й спожив перед ними» (Лк. 24, 38-43).

 

Великодній сніданок.

Воскреслий Спаситель, який з’явився апостолам і учням, а також разом з ними споживав їжу, бажає неустанно перебувати з нами, в тому числі й під час нашого відпочинку та їжі. Молитва перед і після їжі – це запрошення Ісуса до нашого столу, щоб Він благословив їжу і нас. У цей особливий і винятковий ранок, коли лунає вістка всьому створінню про славне Воскресіння Божого Сина, ми не тільки прагнемо, щоб Христос благословив наш святковий стіл, але також уділив своє щедре благословення для всіх членів нашої родини і наповнив наші серця тим неоціненним, найдорожчим скарбом, який Він ви єднав для людства через свої страждання на Хресному дереві. Ми просимо в Нього Божої благодаті:

Христос воскрес! Христос воскрес!

Радуйтеся, Божі люди,

Най між нами гнів не буде,

Най цвіте любов все Божа,

Чиста, мила, як цвіт рожа,

Бо любов прийшла з небес,

Христос воскрес! Христос воскрес!

 

Великодній сніданок має відбуватися в атмосфері особливої духовної радості, яка має переповнювати наші серця, адже це радість того миру, який приносить нам Воскреслий Христос, радість любові і згоди. Маємо зосередитися насамперед на спільній родинній молитві. Вона є центральною і найважливішою подією цього виняткового ранку в житті кожного з нас. Тому не треба поспішати, але розважно, з почуттям вдячності Господу Богу маємо проводити її, вслухаючись у кожне слово Божої істини, і щирим серцем молитися в різних наміреннях.

 

Батько родини або особа, яка провадить молитву, запалює великодню свічку і вітається християнським привітом: ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Присутні відповідають: ВОІСТИНУ ВОСКРЕС! (З рази).

 

Читається фрагмент Слова Божого:

«Як же минула субота, Марія Магдалина, Марія, мати Якова, та Соломія купили пахощів, щоб піти та намастити Його. Рано-вранці, першого дня тижня, прийшли вони до гробу, як сходило сонце, і говорили між собою:

– Хто нам відкотить камінь від входу до гробу?

Але, глянувши, побачили, що камінь був відвалений, хоч був дуже великий.

Увійшовши до гробу, побачили юнака, що сидів праворуч, одягнений у білу одежу, і злякались. Він до них мовив:

– Не бійтеся! Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес, Його немає тут. Ось місце, де Його були поклали. Та ви йдіть, скажіть Його учням та Петрові, що Він випередить вас у Галилеї: там Його побачите, як Він сказав вам.

І вони, вийшовши, побігли геть від гробу, бо страх і трепет огорнув їх, і нікому нічого не казали, бо боялися» (Мр. 16,1-8).

 

Всі члени родини співають гімн Воскреслому Христу: «Христос воскресе із мертвих, смертію смерть поправ і сущим во гробіх живот даровав!» (3).

 

Після прочитаного Слова Божого і тропаря всі присутні моляться в різних наміреннях. Подаємо до вибору і потреб кожної сім’ї:

Подякуймо Воскреслому Ісусові за щасливо прожитий Великий піст і за те, що ми сьогодні разом можемо пережити цей Світлий і Великий день Христового Воскресіння:

Отче наш... Богородице Діво...

Помолімся за нашу родину, зібрану за цим святковим великоднім столом і за тих, які перебувають поза домом (на заробітках, в лікарні, на робочому місці, в армії):

Отче наш... Богородице Діво...

Помолімся за (хворих, подорожуючих, немічних і опущених, за тих, які втратили віру, за тих, які не приступили до Великодньої сповіді і Св. Причастя...):

Отче наш... Богородице Діво...

Помолімся за нашу родину, щоб Воскреслий Спаситель благословив нашій родині (щасливо закінчити школу дітям, скласти вступні іспити, щасливо привести на світ дитину, зіслав спокій і мир між усіма членами родинами, якого так бракує у нашій родиеі, за любов і згоду між сусідами, успішні пошуки праці, оздоровлення з хвороби (можна назвати ім’я):

Отче наш... Богородице Діво...

Помолімся за душі наших рідних і близьких, особливо за тих, кого Господь Бог цього року покликав до вічності і їхнє місце сьогодні пусте за великоднім сніданком, і за всі душі, які терплять у чистилищі:

Отче наш... Богородице Діво...

 

Опісля промовляємо одну з молитов:

1) 3 великою радістю прославляємо Тебе, Воскреслий Спасителю, який після воскресіння явився учням при ламанні хліба. Будь разом з нами, коли з великою вдячністю будемо споживати ці дари. І як колись Твої учні прийняли Тебе з великою радістю, так і ми сьогодні приймаємо Тебе, Воскреслий Ісусе, в гроно нашої родини за співрозмовника, а після нашої земної мандрівки зволь нам стати учасниками вічної радості Твого Царства, де «ночі не буде більше, і не матимуть потреби в світлі світильника, і світлі сонця, бо Господь Бог освітлює їх, і царюватимуть во віки віков» (Од. 22,5). Амінь.

2) Господь мій і Бог мій! Народ ізраїльський і наші гріхи розп’яли Тебе на хресті, а третього дня зранку Ти воскрес у славі з мертвих. Своїм Воскресінням Ти повертаєш сенс життя для кожної душі: «Я – Воскресіння і Життя. Хто в Мене вірує, навіть коли помре – житиме. Кожен, хто живе й вірує в Мене, не помре повіки». Своїм Славним Воскресінням Ти приносиш Апостолам неоціненний дар миру, кажучи: «Мир вам!» А опісля: «Підходить Ісус, бере хліб, роздає їм». Воскреслий Спасителю, поблагослови цей святковий стіл і тих, що зібрані в ім’я Твоє біля нього, тих, які виконують обов’язки свого стану, не можуть бути зі своїми родинами, поблагослови тих, які перебувають далеко на чужині. Амінь.

 

Після спільної молитви батько або хтось із старших членів сім’ї складає всім присутнім пасхальні побажання, присутні діляться свяченим яйцем і приступають до трапези. Так само, як на Святій вечері було одне місце пусте для усопших, так і великоднього ранку має бути одне місце для тих, які переступили поріг вічності.               

 Великодній сніданок, як уже згадувалося, має відбуватися в атмосфері великої духовної пасхальної радості взаємної християнської любові й поваги. Той день, нікуди не поспішаючи, маємо провести і пережити так торжественно, щоб він надавав нам духовної наснаги і прагнення до життя з Богом. Між стравами, які ставлять на стіл, маємо співати воскресні пісні, в яких прославляємо Того, Який своєю смертю переміг смерть і диявола, а нам виєднав вічне життя. Великодній ранок – добра нагода пригадати старшому поколінню звичаї і традиції міста чи села, в якому ви проживаєте, молодь має взнати більше про своє родинне коріння, про тих, що є поряд, і тих, які відійшли у Вічність.

 

Після великоднього сніданку складаємо подяку Воскреслому Спасителю за цей великий і святий день молитвою:

Воскресший Спасителю! Ти є джерелом життя. Наповни наші серця і душі пасхальною радістю, і так само, як наситив нас своїми земними дарами, учини, щоб ми завжди перебували в Твоїй благодаті, яку Ти виєднав для людства через свою смерть на Хресті і славне Воскресіння із мертвих. Амінь.

Богородице Діво...

В цей день радіймо разом з Пречистою Дівою Марією, яка радіє воскресінням Свого Сина:

Ангел вопіяше Благодатній: Чистая Діво, радуйся! І паки реку: радуйся! Твой Син воскресе тридневен от гроба, і мертвия воздвигнувий, людіє, веселітеся! Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на Тебі возсія; ликуй нині і веселися, Сіоне; Ти же, Чистая, красуйся, Богородице, о востанії Рождества Твоєго.