Дев’ятниця до Святого Духа. Розважання другого дня

ЛЮБОВ – СВІТЛО, ЩО ПРОСВІЧУЄ

Притемнення розуму пристрастями – одне з найбільших нещасть, яке спричинив нам гріх Адама. Бідна та душа, що піддалась якійсь пристрасті! Пристрасть – це заслона, яка не дозволяє нам бачити правди. Як же може уникати зла той, хто не знає його? Ця духовна темрява зростає світло з кількістю гріхів. Святий Дух, що зветься світло, може Своїм світлом не тільки розпалити наші серця до любові, але й прогнати темряву та допомогти нам пізнати марноту земних благ і багатства, вартість вічних скарбів, важливість спасіння, цінність ласки, доброту Бога, безконечну любов, на яку заслуговує Бог, і безмірну любов, якою Він любить нас. Св. Павло каже: «Тілесна людина не приймає того, що від Духа Божого походить» (І Кор. 2, 14).

Забруднена земними розкошами людина слабо розуміє цю правду, і тому, на своє нещастя, любить те, що мала б ненавидіти, а ненавидить те, що треба було б любити. Св. Марія Паційська каже з жалем: «Боже, люди не люблять Тебе тому, що не знають Тебе!» Свята Тереза висловлювалася аналогічно: «Господи Боже, хто не знає, той не любить Тебе!» Ось тому Святі завжди благали світла в Бога: «Пошли світло Твоє» (Пс. 43, 3) і «Відкрий мої очі, щоб я міг бачити дива закону Твого!» (Пс. 119, 18). Так слід чинити всім, бо без світла неможливо уникнути пропасті та знайти Бога.

 

Почування і молитва

Святий і Божественний Душе, вірю, що Ти – правдивий Бог, рівний Богові-Отцеві і Синові. Поклоняюся і визнаю, що Ти – Податель світла, яким допоміг мені пізнати зло, його я допустився, ображаючи Тебе, і показав, що я зобов’язаний любити Тебе. Дякую за це і сильно жалую, що образив Тебе. Я заслужив собі, щоб Ти залишив Мене в темряві, але бачу, що Ти ще не покинув мене. Святий Душе, просвічуй мене й надалі та помагай щораз краще пізнавати Твою безконечну доброту. Дай мені також силу всім серцем любити Тебе на майбутнє.

Помнож Свої ласки для мене! Хай вони переможуть і змусять мене не любити нічого, тільки Тебе. Вчини це заради заслуг Ісуса Христа.

Моє найвище Добро, люблю Тебе, люблю Тебе сильніше, ніж себе самого! Хочу весь належати Тобі. Прийми мене і не дозволь, щоб я коли-небудь покинув Тебе.

Моя Мати Маріє, помагай мені Своїм заступництвом!