Дев’ятниця до Святого Духа. Розважання п'ятого дня

ЛЮБОВ – ЖИТТЄДАЙНИЙ ВІДПОЧИНОК

Любов ми називаємо «відпочинком посеред трудів і потіхою серед плачу». Любов – це спочинок, який відсвіжує душу, єднаючи волі тих, що взаємно любляться. Розуміння того, що Бог бажає, аби душа прийняла якесь страждання, досить, щоб вона заспокоїлася посеред зневаг, болів і втрат. Досить вимовити: «Так хоче Бог!», щоб віднайти мир і задоволення посеред прикростей. Саме в цьому полягає той спокій, що перевищує всяке чуттєве задоволення: «Мир Божий, вищий від усякого уявлення». Свята Марія Паційська відчувала велику радість, як тільки промовляла: «Божа воля!»

У житті кожен мусить двигати свій хрест. Св. Тереза каже, що хрест є тяжким тільки для того, хто тягне його, а не для того, хто пригортає його до свого серця. Многостраждальний Йов слушно заявив, що Бог добре знає, як ранити й лікувати: «Поранить і сам перев’яже рану» (Йов. 5, 18). Своєю єлейністю Святий Дух чинить солодкими й любими ганьбу та муки. Хіба Спаситель не заявив Своєму Отцеві: «Так, Отче: бо так Тобі було довподоби!» (Мт. 11, 26). Так слід і нам говорити серед труднощів: «Господи, хай так буде, бо так подобається Тобі!» Кажімо, як нападе на нас страх перед якимось дочасним лихом: «Мій Боже, роби, що бажаєш, я вже наперед приймаю те, що Ти зробиш!» Тут корисно наслідувати Святу Терезу й часто під час дня жертвувати себе Богові.

 

Почування і молитва

Мій Боже, скільки разів я погордив Твоєю волею, щоб чинити те, що подобалося мені! Жалую, що я так чинив. Господи, хочу відтепер всім серцем любити Тебе! «Господи, говори бо Твій слуга слухає» (І Сам. 3, 10). Скажи, чого бажаєш від мене, хочу на майбутнє це виконувати. Твоя свята воля буде моїм єдиним бажанням і любов’ю.

Святий Душе, допоможи мені, бо я немічний. Ти такий добрий, то хіба я можу щось інше любити більше, ніж Тебе? Своєю святою любов’ю опануй всі мої почування. Зрікаюся всього, щоб цілком віддатися Тобі. Прийми мене і помагай мені.

Мати моя, Маріє, надіюся на Тебе!