Дев’ятниця до Святого Духа. Розважання шостого дня

ЛЮБОВ – ЦЕ ЧЕСНОТА, ЩО СКРІПЛЮЄ ДУШУ

Обручниия Пісні пісень заявляє: «Любов бо, як смерть сильна» (П.п. 8, 6). Як немає в світі сотвореної сили, що могла б протистояти смерті, так немає труднощів, яких би залюблена душа не могла перемогти. Любов перемагає все – втрату, погорду та біль, коли йдеться про те, щоб подобатись любленій особі. Св. Августин каже: «Немає нічого такого твердого, чого б не розтопив вогонь любові». Ось непомильний знак того, що якась душа справді любить Бога: вірність любленому Богові як у щасті, так і в нещасті.

Св. Франциск Салезій каже: «Бог однаково любить, коли потішає і коли карає нас, бо все це Він робить з любові». Навіть що більше страждань Він посилає нам під час земного життя, то сильніше любить нас. Св. Йоан Золотоустий уважав, що Апостол Павло був щасливіший у кайданах, аніж під час захоплення до третього неба.

Ось тому святі мученики тішилися й дякували Богові як за найбільшу ласку за те, що дозволив їм страждати з любові до Нього, коли їх мучили кати. Якщо не було катів, щоб мучити їх, то деякі Святі самі себе мучили покутами, аби подобатись Богові. Св. Августин заявляє: «Хто любить, той не відчуває втоми. Якщо ж відчуває втому, то любить її».

 

Почування і молитва

Мій Боже, я так часто запевняю, що люблю Тебе, але що роблю для Твоєї любові? Нічого! Отож, це знак, що не люблю або дуже мало люблю Тебе. Мій Ісусе, пошли мені Святого Духа, щоб скріпив мене на страждання з любові до Тебе й допоміг трудитися для Тебе, перш ніж помру. Дай мені силу любити страждання, бо я численними гріхами заслужив собі на пекло.

Мій Боже, Ти – сама доброта і любов. Ти бажаєш мешкати в моїй душі, з якої я так часто проганяв Тебе. Прийди, замешкай, візьми і вчини її Своєю. Мій Господи, люблю Тебе! Якщо ж люблю Тебе, то це знак, що Ти при мені, як запевняє мене Св. Йоан кажучи: «Хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог перебуває в ньому» (І Йо. 4, 16). Перебуваючи зі мною, примнож любов, що єднає мене з Тобою, щоб я не бажав, не шукав і не любив нікого, хіба Тебе одного, і ніколи не віддалявся від Твоєї Любові. Мій Ісусе, моє все, хочу бути твоїм!

Маріє, моя Царице й заступнице, виєднай мені любов і витривалість!