Дев’ятниця до Святого Духа. Розважання восьмого дня

ЛЮБОВ – ЦЕ ДУХОВНИЙ ЗВ’ЯЗОК

Святий Дух, несотворена Любов – це духовні узи, що нерозривно єднають Отця з Предвічним Словом. Цей зв’язок так само єднає душу з Богом. Св. Августин каже: «Любов – це зв’язок, що єднає душу з Богом». Ось тому св. Лаврентій Юстиніан радісно кличе: «Любове, твої узи такі сильні, що можуть злучити Бога з нашими душами!» Узи світу – це узи смерті, а Божі узи – це узи життя та спасіння. Сирах каже: «пута її будуть тобі захистом могутнім» (Сир. 6, 31). Це правда, бо Божі узи за допомогою любові лучать нас із Богом, що є правдивим і єдиним нашим життям.

До народження Христа, люди уникали Бога. Вони були прив’язані до землі, тому не хотіли лучитися з Творцем. Але Господь – як це прирік устами пророка Осії – притягнув нас до Себе узами любові: «Я притягнув їх людяними мотузками – поворозми любови» (Ос. 11, 4). Ці узи – це Божі добродійства, просвічення, поклики до Його любові і обітниця неба. Між цими дарами Ісус Христос є найбільшим, особливо в жертві Розп’яття на хресті та в Пресвятій Євхаристії. Святий Дух – це так само превеликий Божий дар.

Пророк Ісая кличе: «Скинь ланцюги з твоєї шиї, бранко, дочко сіонська!» (Іс. 52, 2). Подібно Бог промовляє до кожної душі: «Душе, ти сотворена для неба. Отож зірви земні кайдани і святою любов’ю злучися зо своїм Богом».

Св. Павло пише: «А над усе будьте в любові, що є зв’язок досконалості!» (Кл. 3,14). Любов – це вузол, що лучить всі чесноти в одну гармонійну цілість і чинить душу досконалою. Ось тому св. Августин слушно каже: «Люби і роби, що хочеш!» Це правда, бо хто любить Бога, той не чинитиме Йому прикростей, а буде завжди намагатися подобатися Йому.

 

Почування і молитва

Мій дорогий Ісусе, Ти справді заслуговуєш на мою любов, бо дуже дорого заплатив за неї! Я був би дуже невдячний, якщо б мало любив Тебе або намагався ділити своє серце між Тобою і сотворінням. Та ж Ти віддав життя і пролив Свою Кров за мене! Хочу від усього від'язатися, щоб тільки Тебе одного любити. На жаль, я заслабкий, щоб виконати це бажання. Ти викликав його в моїй душі, тому допоможи здійснити його.

Мій любий Ісусе, зрани моє бідне серце Своєю любов’ю, щоб я завжди тужив за Тобою і любив Тебе! Дай, щоб я завжди шукав, бажав і знаходив Тебе у своєму житті.

Мій Ісусе, тільки Тебе і нічого іншого не бажаю! Дай, щоб під час земного життя, і передусім у хвилину смерті, я міг повторювати: «Ісусе, нічого іншого не бажаю, тільки Тебе одного!»

Мати моя, Маріє, вчини, щоб віднині я не бажав нічого, крім одного Бога!