Дев’ятниця до Святого Духа. Розважання дев'ятого дня

ЛЮБОВ – ЦЕ НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ

Любов – це той скарб, про який Святе Євангеліє ось як говорить: «Треба все покинути, щоб здобути його!» Так треба чинити, бо любов робить нас Божими приятелями. Мудрець каже про неї: «Вона бо для людей – скарб невичерпний. Ті, що набули її, в приязнь із Богом увіходять і єднаються з Ним» (Муд. 7, 14).

Св. Августин кличе: «Чоловіче, ти шукаєш багатств? Шукай того єдиного багатства, в якому є всі багатства!» Бог є цим багатством, але цього багатства ми не можемо знайти, якщо не зречемося земних речей. Св. Тереза пише: «Відв’яжи серце від сотворінь і знайдеш Бога!»

Хто знайде Бога, той знайде все, чого міг би собі забажати. Псалмоспівець кличе: «Втішайся в Господі, і Він сповнить тобі бажання твого серця» (Пс. 37, 4). Людське серце завжди шукає багатств, що вчинили б його щасливим. Проте, якщо воно шукає їх між сотворіннями, то задоволення ніколи не знайде, хоча б не знати, скільки багатств назбирало. Коли ж воно повністю звернеться до Бога, то Він задовольнить усі його бажання.

Хіба хтось на землі був щасливіший, аніж Святі? Чому? Тому, що вони шукали й бажали тільки одного Бога.

Якийсь князь вибрався на лови. В лісі він зустрів пустельника. Запитав його, що він робить у цій пустелі. Пустельник відказав: «А що ти робиш тут, князю?» Князь відповів: «Шукаю звірину!» «А я, – додав пустельник, – шукаю Бога!»

Тиран поклав золото та перли перед мучеником святим Климентом і заохочував його відректися Ісуса Христа. Святий мученик тільки зітхнув і промовив: «Яке нещастя! Як ти смієш прирівнювати Бога до купки болота?» Блаженний, хто розуміє вартість Божої любові й намагається здобути її. Хто ж здобуде її, той добровільно зречеться всього, щоб, крім Бога, не мати нічого в світі. Св. Франциск Салезій каже: «Як хата займеться, то люди викидають усе крізь вікно». Божий слуга, отець Сенєрі Молодший, казав, що Божа любов – це злодій, що обдирає нас з усіх земних почувань так, що душа кличе: «Мій Боже, хіба бажаю чогось іншого, крім Тебе одного?!»

 

Почування і молитва

Мій Боже, колись я не бажав Тебе, а тільки шукав себе самого і власних задоволень. Через те багато разів покидав Тебе, своє найвище Добро. На щастя, слова пророка Єремії потішають мене, бо він каже: «Благий Господь ласкавий… до душі, яка пошукує Його» (Пл. Єр. 3, 24). Він запевняє мене, що Ти добрий для тих, що шукають Тебе.

Мій любий Господи! Тепер бачу, як погано я чинив, коли покидав Тебе. Всім серцем жалую за це, бо розумію що Ти – мій безконечно цінний Скарб. Покидаю все, бо хочу тільки Тебе одною любити. Мій Боже, моя Любове, моє все, люблю Тебе, бажаю Тебе і зітхаю за Тобою.

Святий Душе, прийди до мене і Своїм святим вогнем знищи в мені всяке почування, що не подобається Тобі. Допоможи мені повністю належати до Тебе. Нехай перемагаю все, щоб подобатися Тобі.

Моя заступнице і Мати Маріє, помагай мені своїми молитвами!