Піст перед святом св. Апостолів Петра і Павла (Петрівка)

У понеділок, після неділі всіх святих, розпочинається піст перед святом св. Апостолів Петра і Павла (Петрівка). Цього року початок посту випадає 12 червня. У цей час Церква забороняє гучні забави та громадські гуляння.

Згідно накреслених вимог Львівського собору 1891 р. посту перед св. Петром і Павлом слід дотримуватись таким чином: у понеділок, середу і п'ятницю можна їсти з набілом, а в інші дні можна їсти з м'ясом, відмовляючи молитви (Псалом 50 для духовних осіб, 5 "Отче наш" і 5 "Богородице Діво" для інших).

Церква звільняє від посту важкохворих; тих, які після тривалої хвороби повертаються до здоров'я; дітей до 7 літ; тих, кому шкодять пісні страви; вагітних жінок, які не зовсім здорові; жінок, які кормлять грудьми; тих, що займаються важкою фізичною працею, тих, що не мають іншої страви: жебраків, які отримують м'ясну страву як милостиню; дітей, яким батьки не дають інших страв, слуг, яких господар харчує тільки м'ясними стравами (однак, такі слуги зобов'язані шукати іншого господаря), тих, хто подорожує і не може дістати інших страв, крім м'ясних.

Стриманість у їжі приємна Господу Богу лише тоді, коли одночасно утримуємося від гріхів і чинимо добрі справи.

За матеріалами: Отець Франц Шпіраго. Католицький народний катехизм / Перекл. о. Я. Левицького. – Львів: Місіонер, 1997. – 592 с.