Намірення на Великий піст

Під час Великого посту вірні Святої Традиції моляться в різних наміреннях.

Щотижня випрошуємо у Господа Бога тих ласк, що їх найбільше потребують наші родини, духовенство, народ і цілий світ.

У тих наміреннях (див. нижче) ми постимо, покутуємо, а також щовечора спільно в наших родинах о 21:30 відмовляємо вервицю до Ран Христових.

 

Вервиця до Ран Христових

Во ім’я Отца і Сина і Святаго Духа. Амінь.

На великих зернятах:

Отче Предвічний, Отче Милосердний! Жертвую Тобі Рани Господа нашого Ісуса Христа на оздоровлення ран наших душ.

На малих зернятах:

О мій Ісусе, прощення і милосердя через заслуги Твоїх святих Ран.

Закінчення:

Отче Предвічний, Отче Милосердний! Жертвуюємо Тобі Рани Господа нашого Ісуса Христа на оздоровлення ран наших душ (3 рази).

 

Намірення на час Великого посту

(2 березня – 18 квітня 2009 р. Б.)

 

І тиждень Великого посту

(2–7 березня)

– За Святішого Вселенського Архієрея Венедикта XVI Папу Римського, який провадить Святою Церквою в ненайкращі часи, в період духовної кризи і деморалізації. За ласку мужності відважно ступати слідами свого – Наставника Невидимого Голови Вселенської Церкви Ісуса Христа і рішучо протиставлятися всім злим рушійним силам, діючи за принципом “Ворота пекельні не переможуть Її”. За поширення Святої Католицької Віри в нашому народі і в цілому світі; за збереження Святої Традиції на теренах нашої України.

– За богопосвячені спільноти, за їхнє жертвенне життя для Церкви і свого народу, за духовний поступ на дорозі до совершенства, і щоб слова Ісуса Христа “Будьте досконалі, як і Ваш Отець Небесний є досконалий” заохотили їх до ще більшої любові до Господа Бога і ближнього. За заховання правил і обітів, за збереження духа їхніх засновників. За святі і ревні покликання до стану священичого і монашого з нашого народу, щоб у нашому краї було багато святих женців, а Царство Боже росло і розвивалося.

– За батьків і матерів, які ставлять опір і не можуть зрозуміти, що найціннішим скарбом для їхніх дітей є покликання до духовного стану.

 

ІІ тиждень Великого посту

(8–14 березня)

– За мир і спокій в усьому світі.

– За Боже благословення для нашої багатостраждальної Батьківщини України, за кращу долю для нашого народу, за навернення українських політиків на шлях духовності і моральності, щоб вони таким чином спричинялися до виходу з економічної кризи і до розвитку суспільства. Щоб керівники нашої держави пройнялися співчуттям до своїх знедолених співгромадян.

– За людей, які перебувають на заробітках на чужині і не хочуть повертатися до своїх родин; за щасливе повернення тих, які тужать на чужині за своєю землею, Церквою і родиною.

– Щоб українські суди керувалися насамперед нормами права і моралі згідно з Божим законом, щоб Господь Бог давав ласку добрим і освіченим особам чесно виконувати свій обов’язок і щоб ніхто не страждав від несправедливих судових рішень.

– За Боже Милосердя і змилування над нашим народом, за добрий урожай у цьому році.

 

ІІІ тиждень Великого посту

(15–21 березня)

– За молодь, яка має намір вступити в супружий стан, за її розуміння і глибше ставлення до цієї Святої Тайни в християнському дусі. За усвідомлення, що кожна сім’я – головне джерело людства, а Христос – наріжний камінь для кожної родини.

– За родини, де немає миру, злагоди, любові і спокою, де панує гріх, розбрат, розпуста, наркоманія, алкоголізм. Щоб слова Ісуса Христа, сказані до Юди в Оливному городі: “Юдо, поцілунком видаєш Сина Чоловічого”, були напімненням для кожного закаменілого грішника в його житті.

– За наші родини, Боже благословення для них. Щоб кожна родина якнайсумлінніше виконувала свої станові обов’язки на взірець Пресвятої Родини, а батьки з християнською любов’ю і самовідданістю виховували добрих і щасливих дітей для Господа Бога, Церкви і свого народу.

 

IV тиждень Великого посту

(22–28 березня)

– За розумово неповносправних дітей і молодь, за дітей-сиріт, калік, хворих, немічних і опущених. Щоб кожен із нас міг бачити в них Христа і ставитися до них з любов’ю та вирозумінням, вмів допомагати переживати їм фізичні і суспільні ситуації і підтримувати їх у несенні хреста в щоденному житті, виконуючи так Божий закон.

– Щоб наша українська молодь на взірець Пречистої Діви Марії зберігала невинність, чистоту і скромність, які є окрасою християнського життя. Тільки практикуюча християнська молодь стане справжньою надією для Церкви і свого народу. Щоб підлітки і молодь віднайшли справжній ідеал, яким є Христос.

– Про опіку Матері Божої над нашими школярами і студентами, над випускниками шкіл, щоб вони зробили правильний вибір свого покликання. За поглиблення релігійного знання серед української молоді.

– За дітей, які готуються до Першої Святої Сповіді і Першого Святого Причастія.

– За навернення молоді, яка свідомо вирішила ступати широкою дорогою і піддалася мамоні цього світу.

 

V тиждень Великого посту

(29 березня – 4 квітня)

– За добру Великодню сповідь вірних, досконалий жаль і рішучу поправу життя, навернення до Бога і Церкви тих, які досі живуть у тенетах гріха. За тих, що легковажать і легкодушно приступають до Святої Сповіді. За опам’ятання і навернення до Католицької Церкви тих, які заплямили свою душу гріхом відступства від Святої Віри і вступили в різні секти та течії. За витривання наших родин у правдивій Христовій Вірі.

– За християн, які в багатьох регіонах світу зазнають різного роду переслідуваннь за Христа і Його науку, за ласку Святого Духа для них і їх витривання у Святій правдивій Вірі в часи духовного і фізичного терору. Щоб вони могли почуватися вільними дітьми правдивої Христової Церкви, очолюваної престолом святого Петра.

– За людей старших, одиноких, хворих, невиліковно хворих, які мають терпіння у своєму житті, за ласку вміти лучити свої терпіння з Христовими, за ласку жертвуючи їх у наміренні Святішого Отця і Церкви, бачити у всьому Божу волю.

 

VI тиждень Великого посту

(5–11 квітня)

– За перепросьбу Господа Бога за гріхи цілого світу, гріхи нашого народу, наших родин, гріхи нашого духовенства, наші особисті гріхи.

– За Боже благословення під час реколекцій; Боже світло для реколектантів і священиків-сповідників.

– Справжній піст – це віддалення від себе злого, здержливість язика, стримання від гніву, опанування у собі лихих пожадань, зречення від обмов, брехні, кривоприсяги. Бути вільним від цих речей – це справжній піст (св. Василій Великий). За родини, які не дотримуються посту і легковажать Заповідями Божими.

– За Божу поміч і ласку Святого Духа для всіх місіонерів, які стараються жертвенною працею донести Слово Боже на всі континенти світу. Щоб Пречиста Діва Марія хоронила і підтримувала всіх місіонерів у їхній апостольській праці.

 

VII тиждень Великого посту

(12–18 квітня)

– За душі духовенства і богопосвячених осіб (за Намісників Христових – Римських Архієреїв, єпископів, священиків, монахів і монахинь, за наших парохів, провідників, сповідників, настоятелів).

– За душі рідних, близьких і знайомих.

– За душі в чистилищі, які найбільше опущені і за які ніхто не молиться.

“О Ісусе, Божий Сину, дай їм вічний відпочинок!”

– За щасливу годину смерті і ласку спасіння для нас і наших рідних.

“Ісусе, я Тебе прошу і буду благати, прийди до мене у Святих Тайнах, як буду вмирати!”