Піст перед святом Успення Пречистої Діви Марії (Спасівка)

В неділю, 14 серпня, в день спомину Святих Мучеників Семи Братів Макавейських розпочинається Успенський піст, званий в народі також як Спасівка. Він триває два тижні, протягом яких заборонено гучні забави та громадські гуляння.

Варто пам’ятати, що піст сам по собі не є досконалістю (І Кор. 8, 8), а лише засобом доброчинності і боротьби із поганими пристрастями.

Піст корисний і для тіла, і для душі, він покращує здоров'я, просвітлює розум, зміцнює волю; постячи, ми заслуговуємо на відпущення гріхів, вислухання молитов, надзвичайні ласки і вічну нагороду.

Львівський собор 1891 р. накреслив вимоги дотримання постів. Щодо посту перед Успенням Пречистої Діви Марії, то його слід дотримуватися так само, як і посту перед святом Святих Апостолів Петра і Павла. Тобто у понеділок, середу і п'ятницю можна їсти з набілом, а в інші дні можна їсти з м'ясом, відмовляючи молитви (Псалом 50 для духовних осіб, 5 р. «Отче наш» і 5 р. «Богородице Діво» для інших).

За матеріалами: Отець Франц Шпіраго. Католицький народний катехизм / Перекл. о. Я. Левицького. – Львів: Місіонер, 1997. – 592 с.