Церковні приписи щодо Великого посту

Львівський собор 1891 р. накреслив чіткі вимоги дотримання посту.

У перший тиждень Великого посту і в останній його тиждень у понеділок, середу і п'ятницю не можна їсти навіть набілу, в інші дні (вівторок, четвер, суботу, неділю) можна їсти з набілом, але з м'ясом ні.

В інші тижні Великого посту в понеділок, середу і п'ятницю можна їсти з набілом (з м'ясом ні), а в інші дні (вівторок, четвер, суботу і неділю) можна їсти з м'ясом, але треба відмовляти молитви перед обідом і перед вечерею (вірні відмовляють 5 "Отче наш" і 5 "Богородице Діво", а духовні особи — псалом 50 "Помилуй мя, Боже").

Святий Іван Золотоустий про піст

Настав піст – любий апостолам. Настав піст – окраса мучеників. Настав піст – співжитель монахів. Настав піст, що його приписи виконував сам Господь, перебуваючи на землі… Сам Христос подвигом стриманості переміг ворога і дав нам у ньому зброю поконувати його.

Приймімо піст як дорогоцінний дар, святий скарб, зображення істини, начало благочестя, основу духовної науки, умертвіння пристрастей, прогнання гріха, бич пороків, сподвижника дівицтва, губителя демонів.

Якщо ми постимо, здержуючись тільки від поживи, то по сорока днях минає і піст. А якщо стримуємося від гріхів, то хоча піст мине, однак він ще далі триватиме, і з нього матимемо постійну користь. І ще перед небесним царством він принесе нам немало духовних благ.