Дев’ятниця за душі, які терплять в чистилищі

Вступна молитва

Приготуй мене, Господи, і зміцни моє серце скарбами Твоїх ласк, щоб я в дусі віри, любові і співчуття, проникаючи в страшну таємницю чистилища, міг принести терплячим душам особливу поміч на Твою славу, на користь моєї душі та випрошення особливої ласки (назвати її), про яку Тебе нині прошу через цю дев’ятницю і заступництво всіх улюблених Твоїх душ. Амінь.

День перший

Отче Милосердя і всякої потіхи! Зглянься над душами померлих, які сплачують Твоїй Божій справедливості, і очисти їх від наслідків поповнених гріхів. Бо це є в Твоїй силі, а милосердя Твоє безмежне. Якщо будеш, Господи, дивитися на наші беззаконня, то не оправдається перед Тобою ні одна людина.

Царю вічного спокою, щастя і прощення! Тільки Ти один Своєю ласкою всіх спасаєш, Ти є джерелом Милосердя. Не дивися на їхні провини, полегши їхні терпіння і визволи їх від мук чистилища.

О добрий Ісусе! Через Твою пролиту Кров, через Твої Найсвятіші Рани, через заслуги Непорочної Діви Марії і всіх святих прости їм всі провини і запровадь до вічної радості, щоб вони навіки прославляли Твоє безмежне милосердя. Амінь.

Кожного дня дев’ятниці відмовляємо:

Отче наш... (5) Богородице Діво... (5) Слава: і нині.

Або: Ангел Господень.

Або: Літанію за душі в чистилищі.

День другий

Всемогучий Боже! Ти совершенно святий, а хори Ангелів поклоняються Тобі, безнастанно співаючи: “Свят, Свят, Свят!” Ти сам промовляєш до нас через Ісуса Христа: “Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний є досконалий” (Мт. 5, 48). Я, свідомий своєї нужденності, звертаюся до Твого безмежного милосердя і покірно прошу Тебе за душі померлих, яких Ти покликав уже з цього світу, але неспокутувані провини їхніх гріхів затримують їх ще в чистилищі. Нехай полум’я Твоєї Божої любові очистить їх від усякого бруду, щоб вони в незаплямленій шаті святості могли якнайскоріше осягнути небо і тішитися огляданням Твого Найсвятішого Лиця. Амінь.

День третій

Найдорожчий Спасителю! З безмежної любові до нас Ти дозволив, аби Твоє Серце, пробите копієм, залишилося назавжди відкритим і було для нас прибіжищем і місцем схоронення у хвилях спокус і життєвих клопотів. Благаю Тебе через невимовний Твій біль, смуток, опущення, тривогу, що їх зазнало Твоє Серце під час Твоєї Муки, а також через біль Серця Твоєї Матері, яка стояла під хрестом: відкрий брами неба померлим, які терплять у чистилищі, і запровадь їх вічної радості.

Прошу Тебе, о добрий Ісусе: зроби і моє серце на взір Серця Свого, оживляй мене Своїми бажаннями і почуттями і зміцнюй мою волю, щоб я, живучи по-християнськи, міг у хвилині смерті у злуці з Твоїм конанням на хресті віддати свою душу в руки Отця і навіки спочити при Твоєму Найсвятішому Серці. Амінь.

День четвертий

Найсвятіший Боже! Розважаючи таємницю чистилища, щораз більше пізнаю, що воно є Твоїм даром, який Ти даєш людині на певний час як можливість цілковитого очищення від всякого бруду і наслідків гріха задля осягнення вічності. Прошу Тебе покірно про щораз глибше розуміння Твоєї безконечної Святості, а моєї нужденності. Прошу Тебе про ласку жити за натхненням Святого Духа, щоб уже тут, на землі, бажати Тебе всім серцем і задоситьучинити за поповнені гріхи. Через руки Пречистої Діви Марії прийми мою молитву, яку заношу до Тебе за тих, котрі терплять у чистилищі, і з’єднай їх навіки з Собою. Амінь.

День п’ятий

Наймилосердніший Ісусе! Ти є Богом живих і померлих. Ти милосердишся над всіма вірними, змилосердися й над тими, які відійшли з цього світу, примирившись з Тобою, але ще терплять у чистилищі, щоб цілковито очиститися від плям гріха. О добрий Ісусе і Спасителю, доверши на них Своє діло і задовольни їх гаряче прагнення і тугу за Тобою. Прийми, о Господи, цю мою негідну молитву за них і запровадь їх до вічної слави, де Ти разом з Отцем і Святим Духом живеш і царюєш навіки вічні. Амінь.

День шостий

О Трисвятий Боже! Ти є неосяжний і незбагненний у Своїй святості. Ніхто не є гідний стати перед Твоїм Лицем. Однак Ти у Своїй безмежній любові прагнеш ділитися Своєю повнотою святості з людиною, яку сотворив на Свій образ і Свою подобу. Єдиною перешкодою в осягненні цього щастя є гріх, який Ти нам прощаєш, і прощаєш стільки разів, скільки ми з розкаяним серцем про це Тебе благаємо.

Прошу Тебе: окажи Своє милосердя всім померлим, а особливо тим, яких Ти вже покликав до Себе, а мені уділи ласку досконалого жалю тепер і в годині смерті. Амінь.

День сьомий

Змилуйся, Вселаскавий Ісусе, над душами тих, за яких Ти пролляв Свою Кров на хресті, а вони в своєму житті цього не оцінили, тепер просять Тебе про порятунок. Вислухай їхні зітхання, що до Тебе підносять, та задля Своїх страждань даруй їм їхні провини, якими вони заслужили на Твоє покарання. Змилосердися над ними задля заслуг Своєї смерті. Подай їм руку Свою Пресвяту і виведи їх на місце, де немає ні болю, ні печалі, ради невинності, покори і заслуг Пречистої Діви Марії і всіх Святих. Амінь.

День восьмий

О Боже, в Пресвятій Тройці Єдиний! Твоєму Божому Милосердю поручаю сьогодні душі всіх вірних, яких наслідки гріхів затримують ще в чистилищі, а особливо тих, які також із моєї вини не можуть ввійти до неба. Розважаючи про це, я, що постійно потребую Твого прощення і яке Ти мені в Своїй ласкавості уділяєш, з любові до Тебе прощаю сьогодні все і всім, як живим, так і тим, які відійшли вже до вічності. Бажаю від сьогодні давати свідоцтво своєї живої віри в Тебе, мирити тих, що в гніві, усувати незгоди і всюди приносити спокій і прощення. А що не зможу цього зробити сам своїми силами, тому покірно прошу Тебе про цю особливу ласку. Амінь.

День дев’ятий

Непорочна Діво Маріє, Заступнице наша перед Богом! Ти з волі Свого Сина, Ісуса Христа, є Матір’ю кожного, хто живе на землі. Ти разом з Ним співтерпіла в ділі нашого відкуплення і причинилася до нашого спасіння. Ти є Матір’ю всіх членів Містичного Тіла Христа – як тих, що вже тішаться невимовним щастям, оглядаючи Бога, так і тих, які ще подорожують, живучи на землі, а також і тих, які після смерті ще терплять у чистилищі.

Ти, о Мати, добре знаєш їхні терпіння і тугу за Богом. Покірно прошу Тебе: встався за нами до Свого Сина, щоб Він обмив їх Своєю Найдорожчою Кров’ю, Своєю Божою любов’ю спалив всі їхні провини і вчинив їх гідними з’єднання з Богом, у Тройці Святій Єдиним, і всіма Святими. Амінь.

 

АНГЕЛ ГОСПОДНІЙ

Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії, що Вона зачала від Духа Святого.

Богородице Діво...

Ото Я, слуга Господня, нехай мені станеться по слову Твоєму.

Богородице Діво...

А Слово сталося Тілом і замешкало між нами (поклін).

Богородице Діво...

Благодать Твою просимо, Господи, влий в сердца наша, да ми познавши от Ангела благовіствующа воплощенія Христа Сина Твоєго, страстію Єго і Крестом до слави воскресенія достигнем, благодатію і щедротами тогожде Господа нашого Ісуса Христа, Єму же честь і слава подобаєт во віки віков. Амінь.

 

ЛІТАНІЯ ЗА ДУШІ ПОМЕРЛИХ

Киріє елейсон,

Христе елейсон,

Киріє елейсон.

Христе, послухай молитви наші,

Христе, вислухай молитви наші.

Отче з неба Боже – змилуйся над душами, які терплять у чистилищі!

Сину, Відкупителю світу Боже – змилуйся над душами, які терплять у чистилищі!

Духу Святий Боже – змилуйся над душами, які терплять у чистилищі!

Свята Маріє, Царице всіх святих – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Мати Страждальна – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Брамо Небесна – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Потіхо засмучених – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Святі Ангели і Архангели – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святий Михаїле, князю небесних воїнств – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Святі Патріярхи і Пророки – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святий Йоане Хрестителю – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Святий Йосифе – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Святі Апостоли і Євангелисти – молися за душі, які терплять у чистилищі!

Святі невинні діти – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святі мученики – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святі єпископи і ісповідники – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святі священики і диякони – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святі монахи і пустинники – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святі дівиці і вдови – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Святі – моліться за душі, які терплять у чистилищі!

Май милосердя над ними – спаси їх, Господи!

Від Свого гніву – спаси їх, Господи!

Від неспокою на сумлінні – спаси їх, Господи!

Через Твої гіркі страждання – спаси їх, Господи!

Через Твій кровавий піт – спаси їх, Господи!

Через Твоє ув’язнення – спаси їх, Господи!

Через Твоє бичування – спаси їх, Господи!

Через Твоє двигання хреста – спаси їх, Господи!

Через Твоє розп’яття – спаси їх, Господи!

Через Твою Хресну смерть – спаси їх, Господи!

Через Твоїх п’ять Ран – спаси їх, Господи!

Через Твоє пробите Серце – спаси їх, Господи!

Через Твоє славне Воскресіння – спаси їх, Господи!

Через Твоє Вознесіння – спаси їх, Господи!

Через Зіслання Святого Духа – спаси їх, Господи!

Через заслуги і заступництво Твоєї святої Матері – спаси їх, Господи!

Через заслуги і заступництво Твоїх святих – спаси їх, Господи!

Милосердний Ісусе, просимо Тебе за душі Римських Архієреїв, єпископів і всіх духовних осіб – спаси їх, Господи!

За душі померлих нашої парафії – спаси їх, Господи!

За душі померлих, які спочивають на нашому цвинтарі – спаси їх, Господи!

За душі тих, які не мали християнського похорону – спаси їх, Господи!

За душі добродіїв Церкви і всіх святих місць – спаси їх, Господи!

За душі тих, котрі за життя неустанно молилися за померлих – спаси їх, Господи!

За душі тих, котрі найдовше або найбільше терплять у чистилищі – спаси їх, Господи!

За душі тих, котрі не мають жодної допомоги від своїх родин – спаси їх, Господи!

За душі тих, за якими ми найбільше зобов’язані молитися – спаси їх, Господи!

Ми, грішні, Тебе просимо – вислухай нас, Господи!

Ми, грішні, Тебе просимо – прости їм, Господи!

Ми, грішні, Тебе просимо – помилуй їх, Господи!

Хай Архангел Михаїл і Твої Ангели заспокоять їх і запровадять до вічного світла – вислухай нас, Господи!

Дай їм ласку оглядати Тебе в небі – вислухай нас, Господи!

Дай нашим померлим батькам, братам і сестрам, приятелям і добродіям вічне щастя – вислухай нас, Господи!

Визволи ті душі з чистилища, з котрими ми співтерпимо – вислухай нас, Господи!

Будь милосердний до тієї душі, за котру ніхто не молиться на землі – вислухай нас, Господи!

Дай померлим християнам вічний спокій – вислухай нас, Господи!

Дай, щоб усі християни мали милосердну любов до душ у чистилищі – вислухай нас, Господи!

Агнче Божий, що береш на себе гріхи світу – вислухай нас, Господи!

Агнче Божий, що береш на себе гріхи світу – прости їм, Господи!

Агнче Божий, що береш на себе гріхи світу – помилуй їх, Господи!

Киріє елейсон,

Христе елейсон,

Киріє елейсон.

Отче наш... Богородице Діво...

Від вогню вічного – сохрани нас, Господи!

Господи Ісусе Христе, Ти, що задля спасіння людського роду переніс гіркі страждання і смерть на хресті, був похований і три дні лежав у гробі і Своєю силою воскрес із мертвих, а опісля вознісся на небо, щоб бути нашим посередником перед Отцем, а також Суддею живих і померлих, просимо Тебе покірно: вияви до них Своє Милосердя, прости їм їхні провини, звільни їх від кар і визволи з чистилища. Амінь.

 

Більше набоженств за померлих можна знайти в нашому виданні Похоронний молитовник "Со святими упокой", яке продається на наших парафіях, а також у крамниці "Аве Марія" за адресою: м. Львів, вул. Лесі Українки, 21.