Пилипівка – сорокаденний піст перед святом Різдва Христового

Перед святом Різдва Христового відбуваємо 40-денний піст, який починається 15 листопада. Він наступає після дня, коли Церква вшановує св. Филипа (Пилипа), тому називається Пилипівкою. Але більш поширенішою назвою (і такою яка відповідає духу посту) є різдвяний піст. Цього року піст розпочинається в середу.

Протягом цього особливого часу Церква закликає духовно підготуватися до одного із найбільших свят в році. Цьому нам також допомагає певний стан природи. У різдвяний піст на північній півкулі Сонце найбільш віддалене від Землі, тому ніч набагато довша від дня. Будь-яке життя в природі завмирає. Такий стан природи відповідає духовному станові людства перед приходом Ісуса Христа. Усе людство було вкрите темрявою ночі, аж поки Ісус Христос не приніс йому світла. Люди не мали належного поняття про справжнього Бога, потопали в невір'ї, занепадали морально. Починаючи від Різдва Христового (якщо йти за григоріанським календарем) день починає довшати – з народженням Ісуса Христа приходить на світ світло. Під час різдвяного посту слід разом із патріархами Старого Завіту очікувати приходу Спасителя та розважати над таємницею Втілення Сина Божого, щоб належно приготувати своє серце для Новонародженого Спасителя. Також варто переглянути своє ставлення до бідних, потребуючих та всіх ближніх, яким, можливо, бракує нашої уваги, любові чи матеріальної допомоги. Відкриймо своє серце для Бога, який живе в наших ближніх.

Згідно вимог Львівського собору 1891 р. в часі посту перед Різдвом Христовим у понеділок, середу і п'ятницю можна їсти з набілом, а в інші дні можна їсти з м'ясом, відмовляючи молитви (Псалом 50 для духовних осіб, 5 р. "Отче наш" і 5 р. "Богородице Діво" для інших).

У цей час заборонені гучні забави та громадські гуляння.

Варто зауважити, що християнин-католик не тільки в часі посту, але й на щодень, повинен утримуватися від уживання алкогольних напоїв або принаймні бути поміркованим у їх вживанні. Той, хто п'є, дає поганий приклад дітям, не здатний як слід виконувати свої обов'язки, марнує час, витрачає гроші.

За матеріалами: Отець Франц Шпіраго. Католицький народний катехизм / Перекл. о. Я. Левицького. – Львів: Місіонер, 1997. – 592 с.