Дев’ятниця до Святителя Миколая

Дев’ятниця до Святителя Миколая розпочинається в понеділок, 27 листопада. Перед початком набоженства слід зробити намірення, в якому хочемо молитись впродовж цих дев’яти днів, а відтак щодня його відновлювати.

Розважання-застанова на початок дев’ятниці

Сьогодні багато людей ставлять перед собою одну ціль - бути в центрі уваги, шукати теплого і вигідного місця в житті, чинити свою, а не Божу волю. Тому так багато розчарувань, знеохочень, депресій, невдач, самогубств, тому, що людина не живе для того, щоб виконати Божу волю, а щоб жити після своєї уяви, не раз гріховної і небезпечної, відкидаючи Бога зі свого життя. Святитель Миколай прожив своє життя після слів Апостола Павла: «Побожність – справді великий прибуток для тих, що вдовольняються тим, що мають. Ми бо не принесли на світ нічого, та й винести нічого не можемо, але маючи поживу і одежу, цим будемо задовольнятись. А ті, що хочуть багатіти, впадають у спокусу та в тенета, і в безліч бажань безглуздих та шкідливих, що штовхають людей у прірву та погибель. Бо корінь усього лиха – грошолюбство, до якого деякі вдавшись, відпали від віри і прошили себе численними болями. Ти ж, чоловіче Божий, утікай від цього. Шукай праведності, побожності, віри, любові, терпеливості, лагідності. Змагай добрим змагом віри, старайся осягнути життя вічне, до якого ти покликаний і за яке був склав гарне визнання віри перед багатьма свідками» ( 1 Тим.6. 6-12).

Святитель Миколай то була людина, центром життя якої була молитва. Наступним важливим чинником після молитви, були піст і умертвлення. Все своє життя Святитель пережив у пості і то строгому пості, а з того випливає, що він досконало знав Святу Євангелію і жив та будував своє життя і відносини між людьми після євангельської науки. Можна окреслити життя Святого Миколая таким духовним терміном: «жив в світлі Євангелія». Це означає, що у всіх випадках свого життя, в різних найтрудніших ситуаціях завжди старався поводити себе так як вчить Слово Боже.

 Звичайно дав приклад глибокої досконалої покори. Шукав дороги, яка провадить до Царства Божого. Зрозумів одну істинну, що така дорога в житті є дуже вузькою і тернистою, іншої не шукав, ішов нею усе своє життя. Втікав від світу, від людської похвали, слави, гонору — того ніколи не прагнув і для того не жив, а Господь завжди його підносив як приклад для інших.

 Молитва

(відмовляти щодня)

Всехвальний Святителю Николає! Особливий мій покровителю і заступнику перед Маєстатом Всевишнього Бога. Поглянь на мене ласкавим оком з Небесної Батьківщини, в якій ти перебуваєш і оглядаєш ясність Божого обличчя, і випроси мені в Господа ласку і допомогу в теперішніх моїх потребах, як духовних так і дочасних, а передусім ласку… (назви яку), якщо вона буде мені поміччю для мого вічного спасіння.

  Поглянь, Архієрею Николає, на найвищого нашого пастиря Святішого Отця Папу Римського, на Святу Матір-Церкву, а також на нашу дорогу батьківщину Україну. Наведи на дорогу спасіння і покаяння всіх тих, що йдуть дорогою погибелі, провадять своє життя в блуді і єресі, рятуй їх, бо загинуть навіки. Потіш тих які плачуть і сумують, допоможи тим, що перебувають у скрутному матеріальному становищі, піднеси з упадку всіх узалежнених від алкоголю і наркотиків, а також несправедливо засуджених і оскаржених, виєднай їм ласку торжества правди. Поглянь оком милосердя і співчуття на терплячих і важкохворих, які перебувають у лікарнях і не мають засобів на лікування, почуй голос їхнього зітхання, бо вони не мають нікого, крім тебе, хто б прийшов до них зі співчуттям і допомогою.

  Святителю Николає! За свого земного життя ти в особливий спосіб опікувався і дбав про дітей. Поглянь, скільки сьогодні покинутих, забутих своїми рідними батьками сиріт, дітей з фізичними і психологічними вадами. Хай твоя батьківська опіка завжди перебуває над ними! Випроси в Найвищого Подателя тих ласк, які потрібні нашим родинам, а ми ще з більшим дитячим довір’ям і любов’ю будемо ширити твою славу в нашому народі. Амінь.

Отче наш... Богородице Діво... Слава Отцю…

Святий Отче Миколає, молися за нами, що ми до Тебе прибігаємо.