Хресна дорога в Івано-Франковому

Свята Вероніка утирає Ісусове обличчя

Щонеділі протягом Великого посту (окрім Хрестопоклонної та Квітної неділі) в смт Івано-Франковому (Янів) відбувається Хресна дорога. О 12:30 біля Божого Гробу, що на Заліссі, священики Братства відправляють Святу Літургію, а опісля вірні та духовенство беруть участь у Хресній дорозі по лісових пагорбах. До Івано-Франкового можна потрапити усіма маршрутними таксі, що їдуть від Янівського кладовища у Львові до Новояворівська чи Яворова.

Хресна дорога в Рясне І, у храмі Свв. Верховних Апп. Петра і Павла відправляється кожної середи і п’ятниці о 19:30 (Служба Божа о 18:30) та щонеділі о 17:00 (для дітей та молоді).

Історія започаткування Хресної дороги

Молитовна практика Хресної дороги бере свій початок зі Сходу. Згідно з християнськими переказами слідами Ісуса вперше почала ходити Його Мати – Пречиста Діва Марія разом з побожними невістами. За Її прикладом пізніше слідами Ісуса ішли апостоли, а відтак численні паломництва відбували християни зі всього світу.

У набоженстві Хресної дороги людина зустрічається з Христом, за допомогою ласки Божої має змогу побачити духовний стан своєї душі.

Бог дозволяє нам знайти себе, своє місце, свою роль в останній подорожі Спасителя, зрозуміти, хто ми: Вероніка, Киринейчик, сотник, Лонгін?

Як треба відбувати Хресну дорогу?

Хресну дорогу можемо відбувати публічно – з участю парафії і священика або приватно – у церкві чи вдома.

Хресна дорога – це розважання про Христові страсті біля кожної стації, яку можна закінчити молитвою ”Отче наш”, ”Богородице Діво”, ”Слава Отцю…” або ”Претерпівий за нас страсти…” Ідучи від стації до стації, можемо переплітати наші розважання і молитви з побожними піснями. Перед початком Хресної дороги робимо намірення (за що жертвуємо це набоженство): за прощення гріхів, спокій в родині, здоров’я дітей, народ, Церкву, душі в чистилищі чи інше).

Хворі і Хресна дорога

Хворі і всі ті, які не можуть брати участі в спільній Хресній дорозі в церкві, можуть отримати всі відпусти Хресної дороги, якщо помоляться 20 разів ”Отче наш”, 20 ”Богородице Діво” і 20 ”Слава Отцю…” або ”Претерпівий за нас страсти…” (тобто 14 разів за 14 стацій Хресної дороги, 5 разів на честь п’яти Христових ран і 1 раз в наміренні Святішого Отця). При цьому треба тримати в руках хрестик. Якщо не можуть тримати хрестика в руках через немочі, то можуть отримати ці відпусти, якщо з любові поцілують хрест або споглянуть на нього з розкаяним серцем, жалем і любов’ю.

Відпусти Хресної дороги

Щоб одержати повний відпуст з Хресної дороги, треба бути в стані ласки Божої освячаючої. За кожне відбуття Хресної дороги можемо отримати повний відпуст, якщо вкінці зробимо акт досконалого жалю і любові до Господа Бога.

За кожну стацію отримуємо 10 років відпусту, якщо з якоїсь поважної причини не маємо змоги бути на Хресній дорозі до кінця.

Для відправлення Хресної дороги та отримання повного відпусту необхідно:

1. Відправити набоженство перед стаціями Хресної дороги.

2. На кожній стації має бути хрест і образ, який представляє Єрусалимські стації.

3. Згідно з традицією Церкви Хресна дорога складається з 14 стацій, кожна з яких має своє розважання та молитву. Для відправлення Хресної дороги вимагається тільки побожне розважання страстей і смерті Христової (загалом про Христові терпіння і муки), і не обов’язково розважати про те, що представляє кожна стація.

4. Переходимо від одної стації до іншої, але коли цей перехід є причиною замішань, тоді переходить лише той, хто провадить Хресну дорогу, інші ж можуть стояти на своєму місці.

5. Ті, хто з незалежних від них причин не можуть відправити Хресної дороги в звичайний, загальноприйнятий спосіб, можуть отримати такий самий відпуст, коли, принаймні, півгодини будуть побожно читати і розважати про терпіння і смерть нашого Спасителя Ісуса Христа.

о. Василь Ковпак. Хресна дорога. – Львів, 2002. – 168 с.

Світлини з Хресної дороги в Івано-Франковому у першу неділю Святого Великого посту