Запрошуємо молодь на закриті реколекції

Під час Великого посту часто промовляємо молитви про витривання в доброму української молоді. Щовечора о 21:30 родини традиційних парафій відмовляють вервицю до Ран Христових, згадуючи у своїх наміреннях також молодь. А що може робити сама молодь для свого духовного росту? Окрім всього іншого, взяти участь у закритих реколекціях для молоді - доброї традиції, запровадженої о. Василем Ковпаком.

Цьогоріч, як звично, закриті реколекції відбуватимуться в Духовній традиційній семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської. Науки для хлопців та дівчат відбуваються окремо, їх проводять священики Братства Святого Священномученика Йосафата.

Реколекції для дівчат триватимуть з 13 березня (п’ятниця) по 15 березня (неділя). У п’ятницю треба приїхати о 18:00 у Семінарію, що у Львові на вул. Грінченка, 14 а.

Реколекції для хлопців відбудуться на наступних вихідних: з вечора п’ятниці (20 березня) до недільного ранку (22 березня).

Взяти участь можуть усі охочі, від 15 років і старші. Зі собою треба мати молитовники, вервиці, теплий одяг, постільну білизну.

Про закриті реколекції розповідає о. Любомир Митлевич, СБССЙ. 

- Що таке закриті реколекції та яка мета їхнього практикування у Католицькій Церкві? 

- Слово “реколекції” походить з латинської мови і означає “віднова, збирати наново”, тобто збирати те, що втрачено. Треба розрізняти місії, реколекції та закриті реколекції. Місії в нашому народі проводили отці-василіани, а реколекції – отці-редемптористи. Щоб добре зрозуміти суть закритих реколекцій, треба пригадати життя святого Ігнатія Лойоли. Він перший почав робити акцент на духовному відродженні. Завдяки Божому слову він змінив своє життя. Кожній людині в якийсь час потрібно переосмислити своє життя, щоб змінити його кардинально – цілковито залишити все зле, усі свої прив’язання, вади, щоб відновити свої сили, приблизитися до Христа і черпати в Нього Божі чесноти. Спеціальні Ігнатіанські реколекції якраз допомагають людині віддалитися від світу, задуматися над своїм життям і відновитися. Закриті реколекції дають змогу залишити світ за порогом того місця, де вони відбуваються, а всі свої думки спрямувати до Христа, розважати над тим, хто є Бог, а хто є я. Такі реколекції повинні тривати мінімум п’ять днів, але можуть тривати навіть місяць. Реколекції у Семінарії у зв’язку з навчанням дітей відбуваються лише протягом трьох днів. Найкраще, коли слухачів реколекцій є небагато, тоді можна перебувати у спокої. 

- Якого розпорядку дня дотримуються слухачі наук? 

- Під час закритих реколекцій повинно панувати мовчання, тиша, внутрішнє зосередження, а також застанова після науки, що триває щонайменше 15-20 хв. Невід’ємною частиною реколекцій є також молитва, Свята Сповідь, Служба Божа та духовне читання. Всі ці умови у тиші творять гармонію, за допомогою якої Бог може промовляти до серця людини. 

- Як священики готуються до закритих реколекцій для молоді? 

- Перед реколекціями священик часто перебуває на глибокій застанові, совокупленні, розважанні, щоб через молитву випросити в Бога ласки та щоб сам Христос промовляв до тих, що слухатимуть науку. Наприклад, під час великопосних реколекцій, священик духом переноситься на Голгофту, щоб відчути те, що там відбувається, вловити слова Ісуса, Марії, щоб донести їх до всіх інших. Священик дає не людські, а Божі поради, тому не варто дивуватися, звідки священики можуть дати нам поради у всіх випадках життя.