Поклони

«Поклони» або утреня з великим каноном святого Андрея Критського відправляється по наших церквах усього раз на рік: у середині Великого посту. Священики разом з вірними під спів канону святого Андрея Критського б’ють у церквах 250 глибоких доземних поклонів.

В цьому каноні святий Андрей представляє образ правдивого каяника, який глибоко задумується і аналізує своє життя у світлі Божого Слова. Кожний епізод Старого і Нового Завітів ставить у приклад власній душі. Вказує, що немає такого людського гріха, якого б він не наслідував «розумом і словом, волею і наміром, думкою і ділом нагрішивши». Водночас не падає в розпач, але усвідомлюючи свою власну неміч, звертається гарячою молитвою: «Ні сліз ні покаяння не маю, …, Ти Сам мені це, Спасе, яко Бог, даруй». Всю свою надію покладає на Боже милосердя і благає прийняти його покаяння.

Наслідуючи святого Андрея, розбудімо і ми своє сумління та зі щирим жалем осудімо себе перед Богом. Перепросімо Господа за свою холодність і байдужість до Нього, винагородивши Йому за всі образи і занедбання. І тоді наша очищена душа запалає великою любов’ю до свого Творця і Спасителя.

Цього року це набоженство відбудеться в середу, 17 квітня. Долучитись можна також через Інтернет-радіо з храму Свв. Верх. Апп. Петра й Павла згідно розпорядку:

15:00 – Читаний канон святого Андрея Критського (Поклони).

18:00 – Співаний канон святого Андрея Критського (Поклони).