Дев’ятниця до Вознесіння Господнього

Празник Господнього Вознесіння завжди припадає у четвер на сороковий день після Христового Воскресіння. Це один з великих Господських празників. Він звеличує подію Христового Вознесіння на небо та підкреслює її значення для Христа і для нас. Святий Йоан Золотоустий у своїй проповіді на Вознесіння каже: “Сьогодні людський рід совершенно примирений з Богом. Зникла давня боротьба й ворожнеча. Ми, що були недостойні жити й на землі, вознесені на небо. Сьогодні стаємо наслідниками небесного царства, ми, що не вартуємо й земного, виходимо на небо й унасліджуємо престол Царя і Господа. А людська природа, перед якою херувим боронив рай, піднесена тепер понад усякого херувима”.

Отець Юліан Катрій, ЧСВВ. Пізнай свій обряд. – Львів: Свічадо, 2004. – 472 с.

Заохочуємо всіх вірних підготуватись до цього великого свята дев'ятницею, яка цього року розпочинається у вівторок, 16 травня. 

 

Величаніє

Величаєм Тя, Животдавче Христе, і почитаєм єже на небеса со пречистою ти плотію, божественноє вознесеніє.

1. Всі язици восплещіте руками, воскликніте Богу гласом радованія.

2. Яко Господь вишній страшен, цар велій по всей земли.

3. Взиде Бог во воскликновенії; Господь во гласі трубні.

4. Возміте врата князи ваша, і внидет Цар слави.

5. Господь на небеси уготова престол свой, і царство єго всіми обладаєт.

6. Рече Господь Господеви моєму: сіди одесную мене, дондеже положу враги твоя подножіє ног твоїх.

7. Вознесися на небеса, Боже, і по всей земли слава твоя.

8. Вознесися, Господи, силою твоєю, воспоєм і поєм сили твоя.

9. Слава: І нині:

 

Вознеслся єси во славі, Христе Боже наш, радость сотворивий учеником обітованієм Святаго Духа: ізвіщенним ім бившим благословенієм, яко Ти єси Син Божій, Ізбавитель Міра.

Слава: І нині: Єже о нас ісполнив смотреніє і єже на земли соєдинив небесним, вознеслся єси во славі, Христе Боже наш, никакоже отлучаяйся, но пребивая неотступний, і вопія люблящим тя: аз єсьм со вами, і никтоже на ви.

 

Молитва щоденна до Господа Нашого Ісуса Христа

Господи! Не знаю, чого просити в Тебе! Ти один знаєш, що мені потрібно. Ти любиш мене більше, ніж я вмію любити себе. Отче! Дай рабі Твоїй, чого і сама я просити не вмію. Не насмілююсь просити ані хреста, ані втіхи. Тільки стою перед Тобою, серце моє відкрите. Ти бачиш потреби, яких я не бачу.

Подивись і вчини зі мною по милості Твоїй. Зрани і зціли, скинь і підведи мене. Впокоряюся перед святою Твоєю волею і незбагненними для мене Твоїми долями. Приношу себе в жертву Тобі. Віддаюсь Тобі. Нема в мене бажання, крім бажання виконати волю Твою. Навчи мене молитися. Сам у мені молись. Амінь.

Отче наш…

Ісусе Христе, Сине живого Бога, світло світу, Тобі покланяюся, для Тебе живу, для Тебе вмираю.