Листопад – дні особливої молитви за душі померлих

Свята Мати Церква, дбаючи за душі всіх свої дітей, установила окремі дні в літургічному році, коли моляться за всіх від віку почивших. Одним із таких дні є перше листопада – день задушний. Останніми десятиліттями в Галичині і на Закарпатті прийнявся звичай цього дня іти на цвинтар і на могилах запалювати свічки. Цей звичай український народ переймає від Всесвітнього дня померлих, який вшановують практично всі народи.

На парафіях Святої Унійної Традиції УГКЦ, починаючи з першого листопада, священики відправляють дев'ятницю за душі, терплячі в чистилищі. Протягом цих днів церква вбрана в жалобні обруси, а на фани прикріплені чорні стрічки. За звичайних умов впродовж усієї дев'ятниці щодня можна отримати повний відпуст і пожертвувати його за душі, терплячі в чистилищі. З огляду того, що зараз переживаємо час пандемії, Святіший Отець надає повний відпуст протягом усього місяця листопада.

Для отримання повного відпусту є такі умови:

- Св. Сповідь і Св. Причастя;

- вислухання Св. Літургії;

- щирий жаль за гріхи і тверда постанова поправи;

- відвідання цвинтаря, де треба помолитися за померлих;

- «Отче наш», «Богородице Діво», «Вірую» в наміренні Святішого Отця.

Цей відпуст можуть отримати також всі хворі. Протягом місяця листопада, запрошуйте священиків, приступайте до Св. Сповіді, Св. Причастя, щирий жаль, постанова поправи, молитва за померлих і в наміренні Святішого Отця.

Більше про відпусти за померлих можна прочитати за посиланням.