Жовтень – почитання Матері Божої, Цариці Св. Вервиці, та Святого Йосифа Обручника

Історія молитви на вервиці походить ще з 1214 р., коли Мати Божа об’явилася св. Домініку і навчила його цієї молитви для навернення грішників та єретиків. Пізніше це набоженство особливо поширювали бл. Алан де Рупе, cв. Людовік Гріньйон де Монфорт та багато інших вибраних душ. Об’являючись у Люрді та Фатімі, Мати Божа закликала до щоденної молитви на вервиці, а 13 жовтня у Фатімі дітям-візіонерам з’явилися Пресвята Богородиця – Цариця Св. Вервиці і Св. Йосиф з Дитятком-Ісусом.

Культ Святого Йосифа Обручника в Католицькій Церкві розвивався дуже повільно. Найбільшого розвитку і повноти досягнула честь і набожність до Святого Йосифа в ХVІІ ст., коли вже не тільки окремі люди, але й Римські Архієреї і монархи  католицьких держав поширювали культ Святого Обручника. А 8 грудня 1870 р. Папа Пій ІХ в урочистий спосіб проголосив Святого Йосифа покровителем Святої Католицької Церкви.

У Греко-Католицькій Церкві старалися піднести культ Святого Йосифа на відповідний рівень уніатські владики і священики. У 1889 р. світлої пам’яті митрополит Сильвестр Сембратович розпорядився, щоб набожність до Святого Йосифа Обручника відправлялася в Уніатській Церкві у жовтні.

На традиційних парафіях є різні духовні практики почитання Пресвятої Богородиці – Цариці Св. Вервиці та Св. Йосифа Обручника. У Рясному-1 з 1990 р. щоденно у жовтні відправляється молебень до Святого Йосифа та вервиця перед бічним престолом Матері Божої, Цариці Св. Вервиці. На інших парафіях вірні збираються на спільну вервицю в родинах або в храмах, а молебень до Св. Йосифа відправляють в усі неділі жовтня. В Івано-Франковому, що на Яворівщині, вулицями містечка відбувається Євхаристійна процесія до престолів, прикрашених на честь Цариці Св. Вервиці. Біля кожного престолу вірні з духовними особами моляться одну таємницю вервиці та співають частину Суплікації, а по закінченні урочистої Євхаристійної процесії біля каплиці Матері Божої Люрдівської відправляється Свята Божественна Літургія.