Ювілейний рік Св. Йосафата

Тебе любов Христова кликала-взивала

До подвигів молитви і звитяг,

Вона в твоєму серці все сильніш палала,

Тобі вказавши мученицький шлях.

400 років тому, а саме 12 листопада 1623 року, Св. Йосафат архієпископ Полоцький помер мученицькою смертю від рук схизматиків у м. Вітебськ. Сьогодні нетлінні мощі цього великого українського святого спочивають у Ватикані в престолі Св. Василія Великого біля гробу Св. Апостола Петра. Тому період з 12 листопада 2022 р. по 12 листопада 2023 р. був ювілейним роком з нагоди 400-ліття мученичої смерті.

Протягом цього року традиційні священики на парафіях відправляли молебень до Св. Йосафата, у своїх часописах публікували життєпис та статті присвячені українському Святому, організовували прощі до місць, пов’язаних із життям Священномученика.

Тут хочемо згадати прощу вірних Св. Традиції до м. Вільнюс (Литва), яка відбулась у липні місяці. Прочани відвідали український храм Пресвятої Тройці, де свого часу Св. Йосафата розпочав своє монаше служіння. Варто зауважити, що 2023 рік парламент Литви одноголосно визнав роком Св. Йосафата Кунцевича на державному рівні, тоді як українські урядовці промовчали…

В неділю, 12 листопада 2023 р. Б., в Семінарії Непорочного Серця Матері Божої Фатімської була звершена Відпустова Свята Літургія, на яку численно зібрались традиційне духовенство і вірні Св. Традиції. Під час проповіді отець-настоятель Василь Ковпак застановився над словами отця Роберта Лисейка, Протоархимандрита Василіянського Чину: «Святий Йосафат постійно докладав зусилля, щоб берегти свою єдність з Богом (…) Він — апостол єдності, починаючи від того моменту, коли починає шукати єдності з Богом у житті, позначеному глибокою молитвою та відреченням, шукаючи не свого, а того, що Боже» (ugcc.ua). Отець-проповідник акцентував увагу над єдністю людського серця з Господом Богом за прикладом Св. Йосафата. Кожен повинен працювати над здобуттям такої єдності, бо з неї випливає мир і спокій в душі, в сім’ї, родині, спільноті, в народі. Відтак у спільній молитві всі присутні просили Св. Йосафата, покровителя традиційних священиків, про опіку над Священичим Братством Святого Священномученика Йосафата та про святі покликання до духовного стану.

16 листопада 2023 р. Б. була організована проща традиціоналістів до м. Володимира (Волинська обл.), де народився Св. Йосафат. На превеликий жаль, далеко не всі мешканці цього міста знають чи бодай чули ім’я великого українського Святого. Такий висновок було зроблено на основі спілкування із місцевими людьми. Сьогодні у Володимирі, де населення складає 38,9 тис. осіб (станом на 2018р.), є одна греко-католицька і одна римо-католицька парафії та 9 православних громад. Розп’яття, з якого впала палаюча іскра у серце Св. Йосафата, знаходиться у православній церкві. Храм Св. Йосафата, у якому сьогодні моляться греко-католики, початково був збудований для громади німців-лютеран. У 1993 р., зважаючи на відсутність в місті лютеранських послідовників, храм було передано греко-католикам. Збудувати новий храм на місці, де колись стояла церква св. Параскевії (в якій Св. Йосафат прийняв Тайну Хрещення), або повернути у власність колишній василіянський монастир, побудований єзуїтами (сьогодні належить ПЦУ), греко-католикам так і не вдалось (uk.wikipedia.org).

Щоб увіковічнити 400-літній ювілей і пам’ять про Св. Йосафата, на парафії Свв. Верх. Апп. Петра і Павла було виготовлено рельєф (вид скульптури) Св. Йосафата і розміщено на тильній стороні літньої каплиці. 19 листопада 2023 р. Б. відбулось урочисте посвячення скульптури. В післяобідній час парафіяни храму взяли участь в академії, присвяченій життю і служінню Св. Свящмч. Йосафата. О. Богдан Чепіль підготував виклад про дитячі роки, сестри-монахині розповіли про монаший подвиг, о. Олексій Кошла описав єпископське служіння і о. Андрій Коваль підсумував плоди життя і смерті Св. Йосафата. Увесь вечір супроводжували милозвучні пісні у виконанні парафіяльних хорів та вірші Орисі Галичанки, прочитані молоддю парафії.

Закінчився ювілейний рік Св. Йосафата, але пам'ять і наша молитва до українського Святця не повинна закінчуватись. Але навпаки, якщо не знаємо його життя, то повинні прочитати, відновити в пам’яті, переказати дітям. Не забуваймо молитись до Св. Йосафата, який народився на українській землі, щоб випросив у Всемогутнього Бога мир і перемогу для Української держави.

У ці тривожні нині й неспокійні дні,

Коли в руїнах стогне чи не кожна хата,

Взиваймо допомоги для нас всіх

Святого мученика Йосафата.

 

Прийми, наш Отче, дорогий Владико,

Твоїх дітей зітхання й невимовний біль,

Молись за нами, щоб спинилось лихо,

А кров пролита принесла нам плід!

 

Про Св. Йосафата можна знайти у виданні «Життя Святого Великомученика Йосафата», яке продається на наших парафіях, а також у крамниці "Аве Марія" за адресою: м. Львів, вул. Лесі Українки, 21.