З Різдвом Христовим!

День цей радує всіх, тому що в цей день звершилось і сповнилось все те, що провіщали пророки. Нині Діва народила Еммануїла у Вифлеємі; нині сповнилось слово, сказане Ісаєю; нині сповнилась пісня, яку співав Давид. Нині звершилось слово пророка Міхея: вийшов Пастир із Ефрати і спас душі жезлом своїм (див. Міх. 5, 1-3). Ось засіяла звізда від Якова, і повстав Князь від Ізраїля (див. Чис. 24, 17).

Велике торжество було у Вифлеємі в час народження Сина, зійшли з небес і славословили там ангели, і голос їх розходився, як грім.

Усі радощі приносить цей день, коли Господь зволив народитися від Пресвятої Діви: рабам – свободу, свобідним – підвищення, дверям – увінчання, тілам – вдоволення; з любови своєї, як царів, зодягнув Він нас у багряницю.

Усі перемоги приносить нам: дух звільняється, тіло підкоряється, життя народжується серед смертних, Божество, з любови своєї, сходить до людськости.

У цей святковий день нехай кожен увінчає двері свого серця; Дух Святий чекає біля дверей серця, щоб увійти, вселитися й освятити його. Дивись, Він обходить усі двері і шукає вхід до твого серця.

Поклонімося Тому, який для нас, подорожніх, став дорогою, для нас, прийшлих, став дверми, що ведуть у царство Боже, для нас, які в постійній боротьбі, стає нагородою і потіхою.

Просімо Царя Миру, щоб приніс мир на нашу землю, мир зброї і мир сердець; щоб загоїв рани і витер сльози, вселив в серце надію. Просімо, щоб Боже Дитя благословило нашу Батьківщину, наші родини, кожного воїна і всіх близьких нашому серцю людей.

Христос рождається!