Розпочинаємо рік святого апостола Павла

Папа Римський Бенедикт XVI 2008 рік проголосив ювілейним роком апостола Павла з нагоди 2000 річниці від дня народження святого. Урочисте відкриття року святого Павла Папа здійснив у суботу, 28 червня, під час Вечірні в папській Базиліці святого Павла ...

Святий апостол Павло

Святий апостол Павло

Папа Римський Бенедикт XVI 2008 рік проголосив ювілейним роком апостола Павла з нагоди 2000 річниці від дня народження святого. Урочисте відкриття року святого Павла Папа здійснив у суботу, 28 червня, напередодні урочистості апостолів Петра та Павла (за юліанським календарем), під час Вечірні в папській Базиліці святого Павла поза мурами.

З нагоди року святого Павла проголошено декрет Апостольської Пенітенціарії (10.05.08) про надання повного відпусту за звичайних умов (Сповідь, Святе Причастя, молитви в наміренні Святішого Отця) для всіх, хто протягом року відвідає римську Базиліку святого Павла за мурами, збудовану над його могилою. Повний відпуст з нагоди року святого Павла можна також отримати у місцевих церквах, беручи участь у набоженствах на честь святого апостола Павла у перший і останній день ювілейного року, за григоріанським календарем – 12 липня 2008 р. і 12 липня 2009 р.

Як повідомляє радіо Ватикан, у турецькому місті Тарсі, де 2000 років тому народився святий Павло, відзначення року Апостола народів розпочалося в неділю, 22 червня 2008 року, спільною молитвою перед храмом святого Павла. Папу Бенедикта XVI на цьому заході представляв кардинал Вальтер Каспер, Президент Папської Ради сприяння єдності християн. На жаль, тепер у тарському храмі святого Павла розміщено державний музей та заборонено відправляти Богослужіння. У зв’язку зі святкуванням року святого Павла єпископ Луїджі Падовезе, Апостольський Вікарій Анатолії, звернувся до влади з проханням про повернення святині християнській спільноті. Єпископ Падовезе висловив також сподівання, що паломники, які цього року прибуватимуть до Туреччини, нададуть духовну підтримку місцевим християнам, які щодня змагаються з різноманітними труднощами.

Ювілейний рік, присвячений святому Павлові, дає нам нагоду ближче познайомитися з особою і вченням Апостола народів. Він був прикладом християнської ревності, правдивим і невтомним працівником у Христовому винограднику. Павло – єдиний з апостолів, хто мав добру освіту та від народження був римським громадянином. Ісус Христос чудом його навертає і кличе на апостола по дорозі до Дамаску. Апостол Павло не був одружений, а тому цілковито посвятився на службу Христові, у праці і ревності ніхто з ним не міг зрівнятися. Святий Павло показав сильний характер, велику силу волі та гарт духу. Він був безстрашним проповідником Святого Євангелія. Здійснював великі місійні подорожі, організовував нові церкви, завжди був готовий на муки і смерть за Христа. Проте через глибоку покору називав себе найменшим і останнім з апостолів.

Святий Павло також є прикладом мудрості, чистоти і любові до Бога. Завжди покладався на Божу ласку і силу: “Все можу в Христі, що мене укріпляє”. Він багато працював і багато перетерпів для Христа: “… в тюрмах, під ударами надмірно, … від юдеїв прийняв п’ять разів по сорок ударів…, тричі киями бито, тричі корабель розбивався; день і ніч перебував у безодні; часто у подорожах, у річкових небезпеках, небезпеках від розбійників, від земляків, від поган, у небезпеках у місті, в пустині, на морі, від братів неправдивих, у праці та втомі, у недосипаннях, у голоді, спразі, в постах, у холоді і наготі, у переслідуваннях…” (ІІ Кор. 11, 24-28).

Апостол народів відомий не тільки як проповідник і добрий організатор, але і як визначний богослов і письменник. До нас дійшли 14 листів, які святий Павло написав до різних церков чи осіб, і в яких викладає Христову науку.

Удостоївся за життя побувати на небі, як про це сам згадував. Здобув велику ступінь святості, про що також свідчать його слова: “Вже не я живу, але Христос живе у мені”.

Віддав своє життя за Христа, загинувши від меча в Римі 12 липня 65 чи 67 року після Христа.

Просімо у святого апостола Павла мудрості, ревності, покори і любові до Бога.

Молитва на рік cвятого апостола Павла

Господи Ісусе, наш Учителю, Ти був посланий Отцем, щоб довершити справу спасіння світу. Ти вибрав Святого Павла, Апостола народів, щоб він відкрив Євангеліє язичникам.

Через його заступництво просимо Тебе, Господи, про дар навернення серця та ревної молитви, про благодать уважного слухання Твого слова та впровадження його в наше повсякденне життя.

Вчини, Найвищий Пастирю Церкви, щоб ми, запалені апостольською ревністю Святого Павла, відважно включились у справу євангелізації народів, та силою Твого Духа прямували за Божою наукою, яку ти проповідував і так, творячи добро, уникали зла, і тим заслужили спасіння на віки вічні. Амінь.

Святий Павле, випроси для нас в Бога ласку мудрості, ревності, покори, а також ласку все зносити і терпіти з любові до Бога.