Релігія в сучасному світі

Віднайдено могилу апостола Павла

У середині листопада ц. р. ватиканським археологам пощастило знайти саркофаг, у якому, на їхню думку, покояться останки апостола Павла. Ця гробниця міститься у склепі під римською базилікою Святого Павла за Мурами, учені датують її приблизно 390 роком. Минулого року вже повідомлялося про припущення істориків, що у вівтарі цього храму знаходиться гробниця апостола. Пошуки були розпочаті ще 2002 p., але завершилися тільки в листопаді 2006 р.

Упродовж останніх трьох років археологи намагалися відкопати дві величезні мармурові плити під вівтарем, і тепер, коли їх прибрали, кожен охочий може побачити саркофаг, на якому зберігся напис латиною: PaoloApostoloMartyr, що означає «Павло, апостол-мученик». На самій гробниці добре видно отвори, крізь які в давнину паломники могли просовувати шматочки тканини, аби торкнутися святині. Церква не виключає можливості того, що саркофаг відкриють, аби вивчити його вміст.

Раніше вважалося, що могила св. Павла втрачена, оскільки давня базиліка не збереглася. Сучасний храм був зведений 1823 р. на місці церкви IV ст., яку своєю чергою побудували замість більш раннього храму, котрий стояв над могилою св. Павла.

("Парафіяльна Газета", № 24, 24 грудня 2006 р.)

 

Мілінго підтверджує зв'язок із сектою Муна

Відлучений нещодавно від Католицької Церкви колишній архієпископ Еммануель Мілінго визнав, що він отримує від так званої "Церкви преподобного Муна" фінансову підтримку. Кошти спрямовуються на кампанію проти целібату в Римсько-Католицькій Церкві й фінансування руху "Одружені священики сьогодні", що його очолює Мілінго. Цю заяву він зробив 10 листопада на прес-конференції в Нью-Джерсі (США). Того ж дня монсеньйор Мілінго здійснив неканонічні священицькі свячення двох одружених чоловіків. Таким чином, Мілінго продовжує свою діяльність, яка суперечить чинному канонічному праву й призвела до його відлучення від Церкви у вересні 2006 р. У листопаді діяльність Мілінго у США зумовила спеціальну нараду керівників Римської Курії, яку скликав папа Венедикт XVI, оскільки позиція Мілінго порушує канонічну дисципліну й може призвести навіть до розколу, особливо в Африці. Крім того, у самих США діяльність Мілінго викликає великий резонанс. Напередодні конференції у Нью-Джерсі дві групи одружених колишніх католицьких священиків рішуче відмежувалися від кампанії колишнього архієпископа, особливо через його зв'язки із сектою Муна, наголосивши, що саме це спричиняє велике занепокоєння.

("Парафіяльна Газета ", № 24, 24 грудня 2006 р.)

У Росії живцем спалили священика та всю його сім'ю    

У Тверській області (Росія) невідомі злочинці спалили живцем православного священика, його дружину і трьох діточок — 11-річного сина та двох доньок, 5 і 7 років. Жахливий випадок стався у селі Прямухіно. Священик Тверської єпархії Андрій Ніколаєв та його сім'я згоріли в будинку, у якому мешкали. Зловмисники підперли вхідні двері ззовні сталевою трубою, щоб люди, які були всередині, не змогли вибратися з полум'я. На вікнах будинку стояли решітки, тому шансів на порятунок у загиблих не було.

У всіх церквах Тверської єпархії 2 грудня зачитувалося повідомлення Владики Тверського і Кашинського Віктора, в якому йдеться про те, що отець Андрій згорів із сім'єю у ніч з п'ятниці на суботу.

На сайті "Православ'я і світ" знаходимо повідомлення, що будинок Андрія Ніколаєва облили бензином і підпалили. Стало відомо, що дружина отця Андрія Ксенія лежала у лікарні, у п'ятницю її забрали додому на вихідні, а в ніч на суботу сталася трагедія.

У жовтні священик через засоби масової інформації просив про допомогу та захист. Річ у тому, що місцеві жителі декілька разів грабували церкву, а на виторгувані гроші купували алкоголь. Священик намагався сам охороняти церкву з рушницею, хоча і зізнавався, що не зможе вистрілити у людину. Майже всі мешканці Прямухіно — алкоголіки, вони вимінюють на спиртне навіть дошки і колоди від власних будинків. Деяких парафіян отець Андрій навернув до нормального життя, проте іншим не сподобалося його завзяття. Отцеві Андрію та його парохії погрожували, а його будинок одного разу вже намагалися підпалити.

Попри те самі священнослужителі сумніваються, що це було вбивство. Так, протоієрей Анатолій Волгін розповів газеті "Известия", що висувати різного роду версії передчасно. За його словами, факт підпалу першого будинку експерти не підтвердили, а у другому були проблеми з опаленням. "Говорити про убивство і тим паче про його мотиви рано. Пожежі могли бути наслідком трагічного збігу обставин",— сказав протоієрей.

("Христианский мир ", № 45, грудень 2006 р.).