«Ми і не виходили з карантину». Що церква каже про локдаун вихідного дня

Українська греко-католицька церква у Львові не виходила з карантину і не повернулася до нормального функціонування. А богослужіння проводять із дотриманням усіх вимог Міністерства охорони здоров’я. Про це в коментарі Львівському порталу повідомив керівник пресслужби курії Львівської Архиєпархії УГКЦ, сотрудник Архикатедрального Собору Святого Юра отець Павло Дроздяк.

За його словами, храми не повернулася до нормального функціонування та здійснюють богослужіння у карантинному режимі.

«Церква завжди дослуховувалася до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я. Та, починаючи від карантину навесні, ми завжди намагалися дотримуватися усіх відповідних рекомендацій. Церква не виходила з карантину і не повернулася до нормального функціонування. Тому ми будемо молитися й надалі. Церква продовжує вживати усіх необхідних протоколів, які були напрацьовані протягом усього цього часу. Мова йде про поведінку священнослужителів, про всі необхідні засоби безпеки у храмах. Тому церква свою функцію буде виконувати. А питання впровадження карантину вихідного дня і в якому обсязі належить до компетенції органів, які за це відповідають», – зазначив Павло Дроздяк.

Зазначимо, Міністерство культури та інформаційної політики, Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) разом з лідерами найбільших християнських Церков – ПЦУ, УГКЦ, РКЦ та УП (МП) – закликали владу не закривати храми під час карантину вихідного дня.

«Для християн розпочинається особливий період – Різдвяний піст, який є періодом усамітнення, просвітництва, доброчинності й турботи про іншого». Для віруючих це особливий період, що має багатовікові традиції. Одночасно країна, як і напередодні Великодня, перебуває в неординарній ситуації через неподолану пандемію», – мовиться у заяві.

У той же час отець Павло Дроздяк зазначив, що в період карантину людей у церквах поменшало.

«Дедалі менше людей є в храмі. Люди не повернулися до храму в такій самій кількості, як це було до карантину. Ми не припиняємо онлайн-трансляцій, бо є й такі люди, які не можуть бути в церкві. Намагаємося давати усі духовні інструменти. Але зараз питання про те, чи потрібно закривати храми, є абсолютно не потрібним. Тому що церква як молилася, так і буде молитися. А вірні вже будуть визначатися», – каже сотрудник Архикатедрального Собору Святого Юра.

Людей похилого віку просять залишатися вдома, а тих, хто все ж прийшов до храму, закликають дотримуватися карантинних вимог.

«Блаженніший Святослав закликав людей, старших 65 років, залишатися дома. Мабуть, його така заява була спричинена рекомендаціями, зокрема МОЗ. І тому ми також підтримуємо цей заклик. Але якщо людина має потребу прийти до храму, то ми не можемо їй цього заборонити. Також дуже вимагаємо, щоб ті, хто прийшов до храму, були в масках. Біля входу в храм стоять станції дезінфекції для рук. Ми стараємося зробити безпечний комфортний простір для молитви», – наголошує отець Павло Дроздяк.

Павло Дроздяк зазначив, що серед духовенства є випадки захворювання на коронавірус. Втім він каже, що ситуація не катастрофічна.

«Так, є ті, хто хворіють, є ті, що вже перехворіли. Немає такої катастрофічної ситуації з духовенством. Тому що постійно відбувається моніторинг. Якщо у духовенства з’являються ознаки ГРВІ, то їх просять залишатися вдома. В нас цьому питання є все впорядковано», – додав він.

Нагадаємо, в Україні з 14 листопада запроваджують карантин вихідного дня. Діятиме він щонайменше до 30 листопада.

Зазначимо, президент Володимир Зеленський на зустрічі з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій закликав перевести богослужіння в онлайн-режим.

Вероніка РОЙ

Львівський портал.|| portal.lviv.ua